2010 m. kovo 19 d., penktadienis

Detoksikacijos verslo sukčiai

Šališkas Stebėtojas padovanojo man Ben Goldacre knygą "Bad Science". Knyga yra apie sveikatos mokslą ir ypač pseudomokslą, ji itin lengvai skaitoma ir šmaikščiai parašyta.

Į blogą parašysiu keletą dalykų iš šios knygos, bet pradėsiu nuo detoksikacijos verslo sukčių. Knygoje rašoma apie profesionalias detoksikacines voneles Aqua Detox, ir gali būti, kad namų vonelės Detox Spa, pardavinėjamos per puslapį olx.lt už 499Lt, veikia tokiu pačiu principu. Štai ką skelbia Detox Spa pardavėjai:
"Kodėl verta naudoti bioenerginę Detox Spa vonelę? Toksinų perteklius gali išbalansuoti organizmą ir sutrikdyti jo bioenergiją. Mėgaujantis atpalaiduojančia bionerginės vonelės procedūra, jonizuotas vanduo su raminamo poveikio jūros druska veikia mūsų kūną. Specialus elektrodas kuria elektros srovę, kuri pasiekia pėdose esančius receptorius, bei subalansuoja organizmo teigiamų ir neigiamų jonų kiekį. <..> Bioenerginė vonelė padės išvalyti organizme susikaupusias kenksmingas medžiagas, toksinus, sunkiuosius metalus. Jei Jus vargina stiprus galvos skausmas, sulėtėjusi kraujotaka bei lėtiniai kūno skausmai, atsirandantys dėl streso, metas įmerkti kojas į Detox Spa ir atsipalaiduoti."

Knygoje rašoma, kad tokios vonelės yra paprasčiausias akių dūmimas. Įmerkus kojas į voneles, po kurio laiko vanduo paruduoja ir išsiskiria specifinis kvapas. Deja, tai nieko neturi bendro su detoksikacija. Paprasčiausiai vienas iš vonelės elektrodų yra geležinis, ir nuo elektros srovės pradeda skleisti rūdis į vandenį. Kvapas atsiranda tik dėl to, kad vonelė suskaido vandenyje esančią "raminamo poveikio" jūros druską ir išsiskiria chloro dujos.

2 komentarai:

  1. na pats parduotuvės adresas jau turi asociaciją :) olx=oluchas, lochotroninis šopas.
    "Kosmoežys - geriau nei geležis!"

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nėra prasmės rašyti apie tokius daiktus - juos perkantiems žmonėms jau niekas nebepadės:)

    AtsakytiPanaikinti