2010 m. gegužės 31 d., pirmadienis

Finansų krizė gilėja, paskolų rinka siunčia pavojaus ženklus, o ECB prarado pasitikėjimą

Šį kartą aptarsime blogas makroekonomikos naujienas, dėl kurių gali sulėtėti ir Baltijos šalių ekonomikų atsigavimas.

Europos centrinis bankas prarado pasitikėjimą

ECB jau kuris laikas supirkinėja silpnų Eurozonos šalių valstybių obligacijas. Toks supirkinėjimas turėjo neutralizuoti tų šalių bankroto baimę. Deja baimė neišnyko. Belgijos draudimo įmonei Ageas paskelbus apie tai, kad išpardavė Graikijos, Italijos ir Portugalijos obligacijas, iš kart jos akcijų kursas pašoko net 12%.

Privačių obligacijų krizė

Gegužės mėnesį buvo išplatinta žymiai mažiau nevalstybinių obligacijų nei ankstesniais mėnesiais. Nors labiausiai krito rizikingiausių junk obligacijų kainos, sustingo tiek investicinio reitingo obligacių, tiek junk obligacijų emisijos procesas.

Pasaulinė bankrotų banga

Sausio mėnesį rašėme, kad pasaulinė bankrotų banga gali pradėti silpnėti. Taip iš esmės ir įvyko, tačiau yra viena išimtis - vidutinio dydžio įmonių LBO paskolų bankrotai ir toliau dažnėja.

Madridas - Ispanijos Ryga

Blogėja Ispanijos situacija, ir ji kažkiek pradeda priminti Latvijos situaciją. Praėjusią savaitę matėme Parex analogą - valdžios veiksmus gelbstint Caja Sur ir kitas nusilpusias finansų įstaigas. Tam tikra prasme Ispanijoje situacija dar blogesnė negu Latvijoje. Jau dabar, prieš valdžios diržų susiveržimo plano įgyvendinimą nedarbas Ispanijoje siekia net 20%. Kas bus vėliau, baisu net pagalvoti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą