2010 m. gegužės 7 d., penktadienis

Graikijos obligacijos - kas bus toliau?

Rinkose vakar buvo itin baisi diena - investuotojai pradėjo dar labiau bijoti Graikijos problemų išplitimo į eurozonos ir rytų Europos šalis, dėl neaiškių priežasčių (klaidos, techninės analizės ar algoritminės prekybos) JAV akcijų rinkos svyravimo amplitudė pasiekė beveik 10%. Esant tokiai situacijai labai sunku, bet ir labai svarbu neprarasti gebėjimo realiai vertinti situaciją. Atsiribokime minutėlei nuo rėkimo apie tai, kad Graikijos gelbėjimo planas neveikia, ir pamatysime, kad Graikijos valstybės obligacijos yra puiki investija lanksčiam obligacijų fondui:
  • Fundamentalia prasme Graikijos obligacijas gal ir galima vadinti burbulu, bet šiuolaikinė žemų palūkanų monetarinė politika moka atgaivinti burbulus. Kanada ir Didžioji Britanija sėkmingai atgaivino nekilnojamo turto burbulą. JAV atgaivino itin rizikingų obligacijų burbulą. O čia kažkokia smulki valstybėlė - pinigų spausdinimo mašinai ją sutvarkyti gi vieni juokai.
  • Neteisinga lyginti Graikiją su Lehman Brothers. Reikia Graikiją lyginti su Fannie Mae ir Freddie Mac. Graikija, kaip eurozonos narė, turėjo nerašytą ES garantiją, o Fannie ir Freddie turėjo nerašytą JAV vyriausybės garantiją. Užteko vieno Kinijos (investaviusios į Fannie ir Freddie obligacijas) delegacijos vizito 2008 m. vasarą į Vašingtoną, ir nerašyta garantija virto konkrečiomis pinigų sumomis Fannie ir Freddie gelbėti. Politikams nepatogu sakyti visą tiesą, kad Fannie ir Freddie naconalizuota, ir todėl propagandiniais tikslais Fannie ir Freddie ir toliau kotiruojami biržoje. Lygiai taip pat Graikija propagandiniais tikslais "mokės" 5% palūkanas Vokietijai už pagalbą, bet iš tikro Graikija tapo nuolatine ES išlaikytine, kuriai ilgus dešimtečius bus skiriamos dotacijos. Skirtumas nuo Fannie ir Freddie tik toks, kad vietoj tylaus pasitarimo Vašingtone gaunasi triukšmingas turgus įvairiose ES sostinėse, ir viskas todėl atrodo baisiau.  
  • Pasižiūrėkime į kitą tarptautinių organizacijų išlaikytinę Latviją - vakar 3mėn. RIGIBOR'as vos viršijo 2%. Ateis laikas, ir nuotaikos aprims net Graikijoje.    

2 komentarai:

  1. Tarkime, kad visisko valstybes bankroto nebus, bet jei skola restrukturizuos, nemanau, kad hair-cut'as bus tik 8-10%. Tiketina graza mazesne nei galimas nuostolis...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Graikija - ne FNM, nuo bankroto neišsisuks. Lanksčiam obligacijų fondui gal dar vertėtų palūkėti.

    AtsakytiPanaikinti