2010 m. rugpjūčio 18 d., trečiadienis

Įtampa virš Atlanto: JAV ir Europos krizė

Aurelijus Katkevičius savo bloge įdomiai apžvelgia globalines rugpjūčio naujienas. Viena jų - strateginė įtampa tarp JAV ir Europos sąjungos:
"Panašu, kad didžiausios įtampos (tegu ir gana tylios – kaip žinia, tylūs gyvūnai geriausiai šaknis knisa) dabar yra virš Atlanto – JAV versus ES. Iš čia ir visokie Soroso gąsdinimai, ir aiškus propagandinis puolimas prieš Graikiją (kas, tiesa, nenuplauna jos pietietiškų nuodėmių), ir nuolatinės šnekos apie Ispaniją, Airiją ir Portugaliją ant bedugnės krašto, ir iš viso to atsirandantys euro šuoliukai bei šuoliai. Juk visa tai – ne apie Graikiją, Ispaniją ar Italiją. Visa tai – apie Vokietiją."

Su tokia situacijos analize sunku sutikti. Visų pirma, Soroso tikrai negalima laikyti JAV geopolitikos instrumentu. Būtent pats Sorosas 2008 metais, kai JAV ekonomika buvo ant bedugnės krašto, aiškino apie ateinantį dolerio krachą, kuris sužlugdys JAV ekonomiką, tačiau nepakenks besivystančioms rinkoms (beje, būtent dėl šios neteisingos prognozės Sorosas 2008 m. prarado iš kitų geresnių idėjų sugeneruotus pinigus). Dar svarbiau yra atkreipti dėmesį į stiprią paramą, kurią JAV suteikė Eurozonai krizės metu. 2010 m. gegužės mėnesį JAV centrinis bankas suteikė Europos centriniam bankui neribotą kredito liniją. Artimi Demokratų partijai ekonomikos profesoriai vienas po kito ėmė duoti interviu Londono televizijoms ir aiškino, kad Graikijos problemos yra dirbtinai sukeltos spekuliantų. Pats Obama vokiečiams aiškino, kad jie privalo gelbėti Graikiją ir tuo pačiu į jos obligacijas investavusius Vokietijos bankus.

Aišku, JAV šią pagalbą teikia ne iš meilės Briuseliui, bet dėl to, kad Europos krizė labai kenkia vos bepasivelkančiai JAV ekonomikai. Prisiminkime, kad 1997 m. Azijos krizės metu, kai JAV ekonomika buvo itin stipri, Tarptautinis Valiutos Fondas su Korėja, šalimi, turėjusia žymiai mažiau nuodėmių nei dabar turi Graikija, elgėsi itin žiauriai. Įdomu, kad tada TVF davė Korėjos valdžiai instrukcijas dėl vietinių oligarchų pažabojimo.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą