2010 m. gruodžio 2 d., ketvirtadienis

ECB ir Lietuvos ekonominė politika

Šios dienos Europos Centrinio Banko sprendimas yra svarbus Graikijai, Portugalijai ir Airijai, be to, jis yra labai svarbus ir Lietuvai.

Buvo sprendžiamas klausimas dėl ypatingų skatinimo priemonių nutraukimo. Šios skatinimo priemonės sušvelnino ekonominę situaciją Graikijoje, Portugalijoje ir Airijoje. Jeigu ypatingos skatinimo priemonės būtų nutrauktos, tai reikštų, kad Graikija, Portugalija ir Airija laikinai netenka pilnų Eurozonos nario teisių ir naudoja eurą kaip savo valiutą iš esmės taip, kaip eurą naudoja Kosovas ir Juodkalnija. Už monetarinę politiką Graikijoje, Portugalijoje ir Airijoje tokiu atveju būtų atsakingas nebe Europos Centrinis Bankas, bet Tarptautinis Valiutos Fondas. Ačiū Dievui, Europos Centrinis Bankas šiandien persigalvojo ir pratęsė skatinimo priemones, o Graikija, Portugalija ir Airija ir toliau gaus didelę naudą iš Europos Centrinio Banko likvidumo palaikymo operacijų.

Kuo tai svarbu Lietuvai? Jei Graikija, Portugalija ir Airija būtų buvusi palikta išimtinai Tarptautinio Valiutos Fondo valiai, Europos Centrinio Banko monetarinė politika griežtėtų tol, kol ji atitiktų Vokietijos, Prancuzijos ir kitu stipresnę ekonomiką turinčių šaliu sąlygas. Lietuvos ekonominė situacija nėra tokia gera kaip Vokietijos, ir jei Europos Centrinis Bankas griežtintų monetarinę politiką, Lietuva būtų buvusi priversta imtis papildomų priemonių darbo rinkos lankstumui ir investicijų patrauklumui didinti, taip pat reikėtų dar skubiau likviduoti biudžeto deficitą. Kadangi monetarinės politikos griežtinimas šiandien buvo atidėtas, prie Lietuvos ekonomikos skatinimo funkcionuojant valiutų valdybai prisidės Europos Centrinis Bankas, o Lietuvos valdžia bent jau laikinai galės lengviau atsikvėpti.

Susije irašai:
Valiutų karas ir Lietuva
ECB sprendimo vertimas iš paukšcių kalbos

4 komentarai:

  1. Dėkui tau, kad rašai tokius straipsnius ir mintis. Skaitau ir laukiu kiekvieno straipsnio. Kad taip paprastai ir suprantamai verslo žinios rašytų, gal daugiau jas skaitytų, o ne vien vartytų...

    Dėkui tau.

    Jonas Gavelis

    AtsakytiPanaikinti
  2. "Buvo sprendžiamas klausimas dėl ypatingų skatinimo priemonių nutraukimo."

    Kokio nutraukimo? Buvo sprendžiami grynai retorikos dalykai - ar supirkinėti obligacijas kalbant apie tai puse burnos, ar paskelbti "shock and awe" finansinės intervencijos programą. Pasirinkta pirma opcija.

    Nei vienam, nei antram variantui ECB neturi formalių įgaliojimų. Absurdo teatras...

    AtsakytiPanaikinti
  3. „..Lietuva būtų buvusi priversta imtis papildomų priemonių darbo rinkos lankstumui ir investicijų patrauklumui didinti.“

    Kodėl manai, kad darbo lankstumo ir investicijų patrauklumo didinimas yra neigiamas reiškinys? Iš pasakymo „Ačiū Dievui, Europos Centrinis Bankas šiandien persigalvojo ir pratęsė skatinimo priemones“ galima suprasti, kad šio ECB persigalvojimo pasekmės Lietuvai bus teigiamos, nes valdžiai nebereikės imtis priemonių darbo lankstumui ir investicijų patrauklumui didinti.

    Man atrodo atvirkščiai, griežti reikalavimai būtų buvę kur kas geriau.

    AtsakytiPanaikinti
  4. @Dovydas

    Nu jo, galėjau ir aiškiau formuluoti.

    Darbo rinkos lankstumo ir investicijų patrauklumo didinimas yra teigiamas, bet skausmingas ir dėl to sunkiai įgyvendinamas reiškinys. ECB persigalvojimo pasekmės Lietuvai teigiamos, nes bus labiau skatinama ekonomika, tačiau dalį naudos iš ECB persigalvojimo neutralizuos Kubilius, nes jis galės sau leisti labiau ignoruoti reformų klausimus.

    AtsakytiPanaikinti