2012 m. kovo 18 d., sekmadienis

Ekonomika - tai mokslas apie sprendimų priėmimą

S.Landsburgas, žurnalistei komentuodamas vieną iš dabartinių JAV skandalų (kuriame žurnalistas pavadino ištvirkėle studentę, agituojančią už tai, kad valstybė įtrauktų į nemokamų vaistų sąrašą kontraceptines tabletes), priminė D.Friedmano Hidden Order pateikiamą ekonomikos apibrėžimą, kuris sutampa su šio įrašo antrašte:
Ar jūs manote, kad "priežastys", kurioms pritaria ekonomistai, yra svarbesnės ir labiau gerbtinos už "priežastis", dėl kurių gydytojas galėtų rekomenduoti įtraukti kontraceptikus į pilnai kompensuojamų vaistų sąrašą?
Taip, žinoma. Ir štai kodėl: ekonomistai specializuojasi apsvarstyti visas sprendimo pasekmes prieš nuspręsdami, tuo tarpu gydytojai linkę skirti dėmesio tik tam tikroms pasekmėms (tiesiogiai susijusioms su sveikata), ir ignoruoti kitas (pavyzdžiui, pačias įvairiausias mokesčių arba draudimo įmokų padidėjimo pasekmes). Aš manau, kad bet kokioje rimtoje viešoje diskusijoje dėl valdžios veiksmų turėtų būti apsvarstomos visos pasekmės, o ne tik pasirinktos. Ekonomistai yra daug ir sunkiai galvoję, kaip to pasiekti. Mums ne visada pasiseka, bet mes bent jau turime sistemą, kaip tai daryti, o gydytojai - ne.

2 komentarai:

  1. Į klausimą "Ar jūs manote, kad "priežastys", kurioms pritaria ekonomistai, yra svarbesnės ir labiau gerbtinos už "priežastis", dėl kurių gydytojas galėtų rekomenduoti įtraukti kontraceptikus į pilnai kompensuojamų vaistų sąrašą?" atsakyčiau tik "NE". Mokesčių arba draudimo įmokų padidėjimo pasekmes vertinti labiau nei žmogui reikalingus vaistus - antihumaniška. Nesvarbu kad ekonomistai yra labiau apgalvoję skaičiukus

    AtsakytiPanaikinti
  2. Be abejo, gydytojai sako, kad negalima gailėti pinigų vaistams ir gydymui. Mokytojai - kad negalima gailėti pinigų švietimui. Mitybos žinovai - kad negalima gailėti pinigų maistui. Volvo pardavėjai - kad negalima gailėti pinigų saugiam automobiliui. Bet tik ekonomistai gali patarti, ką daryti, jei viskam pinigų neužtenka.

    AtsakytiPanaikinti