2011 m. vasario 25 d., penktadienis

Didžioji stagnacija

Visas internetas aptarinėja T.Cowen'o e-knygą The Great Stagnation. Čia apie ją T.Cowen'as kalba per Econtalk, o čia S.Sumnerio mintys. Pagrindinė knygos mintis - kad nuo XX a. 8 dešimtmečio JAV ekonomika augo ir apskritai gyvenimas vidutiniam žmogui gerėjo lėčiau negu kurį laiką iki tol. Išsilavinę žmonės kartais to nepastebi, nes jiems neproporcingai daug naudos suteikė kompiuteriai ir internetas. Cowenas nurodo dvi augimo sulėtėjimo priežastis:
  1. Kaip pastebėjo dar D.Ricardo, inovacijoms būdinga mažėjanti grąža. Padaryti geresnį automobilį nei arkliais traukiama karieta yra lengviau nei padaryti geresnį automobilį nei Toyota Camry, o sukurti sąlygas, kad dauguma naujagimių išgyventų, yra lengviau, nei prailginti žmonių gyvenimą iki 120 metų. Praėjo šiek tiek laiko, kol ekonomiškai naudingai buvo panaudoti XIX a. ir XX a. pradžios mokslo atradimai, bet galiausiai tai įvyko, ir kito augimo šuolio galima laukti tik tada, kai įvyks naujas mokslo ir technologijų šuolis. Tiesa, Cowen'as neigia, kad jis turi galvoje ką nors tokio konkretaus kaip R.Hansono mintys. Jis tik sako, kad internetas smarkiai patobulino mokslininkų bendradarbiavimą, ir tai teikia vilčių, kad kito šuolio nereikės laukti keletą šimtmečių.
  2. Valstybės įtaka didelę dalį ekonomikos sudarančiuose sektoriuose (švietimo, sveikatos ir viešųjų paslaugų) vis didėja, ir tai vis mažina jų efektyvumą. Jis akcentuoja tik keletą JAV sektorių, todėl tiesiogiai neprieštarauja S.Sumnerio nuomonei, kad pasaulio mastu valstybės kišimasis į ekonomiką tampa vis mažiau destruktyvus. Cowen'ui keista, kad laisvos rinkos šalininkai jam pritaria dėl valstybės sukeliamo neefektyvumo, bet neigia, kad augimas sulėtėjo.
Galima pasidžiaugti, kad Lietuvai nors ir kelia grėsmę antras iš stagnacijos veiksnių, pirmo įtaką galbūt pajusime tik tada, kai bus nedaug likę iki naujo mokslo ir technologijų šuolio.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą