2010 m. birželio 15 d., antradienis

Ar gyvenimo trukmė priklauso nuo BVP

W.Wilkinsonas neseniai rado gražų grafiką, kuriame pavaizduoti pasaulio valstybių BVP gyventojui ir vidutinė gyvenimo trukmė. Kaip sako S.Sumneris, grafikas ir patvirtina, ir paneigia W.Wilkinsono mintį, kad turtingesni žmonės gyvena ilgiau. Šiaurės Korėjos ir Kinijos (kurioje dar daug gyvų Didžiojo Šuolio liudininkų) pavyzdžiai rodo, kad tie, kas dalį gyvenimo buvo tokie neturtingi, kad vos nemirė badu, gyvena trumpiau. Tačiau neturtingose arabų šalyse žmonės gyvena ne ką trumpiau nei turtingoje Saudo Arabijoje, o neturtingose Azijos šalyse (įskaitant tą pačią Šiaurės Korėją) - ilgiau nei Afrikos šalyse su panašiu ar didesniu BVP. Taigi dabartiniame pasaulyje kultūriniai ir genetiniai skirtumai gyvenimo trukmei turi daugiau įtakos.

4 komentarai:

  1. Net Latviai su mazesniu BVP gyvena ilgiau. Nekalbant apie Čile ir Puerto Riko. Ka mes darom ne taip?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Niekas ten nieko nepaneigia- koreliacija plika akimi matosi. Aišku, koreliacija- dar ne griežta priklausomybė, bet norint postringauti apie tai, kad kultūriniai skirtumai yra svarbesni nei ekonominiai, reiktų padaryti kultūrinių skirtumų grafiką- vat tada ir pažiūrėsim, kas ten geriau koreliuoja.

    Va gera analizė: http://www.ted.com/talks/lang/eng/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen.html

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pritariu Kibiras - graži tiesė nuo vieno grafiko kampo iki kito :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. @kibiras:
    Nepastebėjau anksčiau šitų komentarų. Kultūriniai (ir genetiniai - jų irgi nepamirškim) skirtumai tame pačiame grafike pavaizduoti skirtingomis spalvomis. Išskyrus kad JAV "geografinė" spalva nesutampa su "kultūrine", o "eurazijos" spalva apima daug kultūrų.

    Jei žiūrėsim tik turtingas šalis, visa koreliacija dingsta. Japonija ir Viduržemio jūros šalys yra ne tokios turtingos kaip JAV, o žmonės ten gyvena ilgiau. Jei žiūrėsim tik Afriką (ypač jei kaip nors sugebėtume eliminuoti badavimo įtaką) arba tik arabus - vėl koreliacijos nedaug. Apie koreliaciją dėl bado komunistinėse Azijos šalyse jau rašiau - aš jos ir neneigiu.

    AtsakytiPanaikinti