2010 m. birželio 7 d., pirmadienis

Eurozonos žlugimo scenarijai

Aš manau, kad Eurozona nežlugs. Ir visgi egzistuoja tam tikra nedidelė Eurozonos iširimo tikimybė. Eurozona gali žlugti dviem būdais:
1. Gali pasitraukti silpniausi nariai (Graikija, ir t.t.).
2. Gali pasitraukti stipriausi nariai (Vokietija ir t.t.).

Kokie ženklai gali parodyti, kad žlugimo tikimybė auga? Pirmo scenarijaus atveju prieš Graikijos išėjimą iš Eurozonos tikėtina, kad Graikija pradės spausdinti paraleliai su euru kursuojančius talonus. Antrojo scenarijaus atveju reikia stebėti Vokietijos politinio ir bankinio elito nuomonę, taip pat pavojaus ženklas būtų per daug padidėjusi infliacija pačioje Vokietijoje.

9 komentarai:

  1. Labai jau tvarkingi scenarijai.

    Eurozona gali tiesiog subyrėti vieną dieną, panašią į dienas, buvusias gegužės vidury.

    Scenarijus maždaug toks:
    - vienas-kitas bankas patiria mokumo problemų,
    - sukyla bankų panika,
    - o valstybių lyderiai, užknisę vieni kitus ir elektoratą, nesusitaria ir imasi gelbėtis atskirai.

    Dienelę-kitą bankai paneveikia, įvykdomas masinis restruktūravimas ir pinigų keitimas. Vietoje eurozonos atsiranda kelių valiutų lageris. Viena iš jų turbūt Vokietijos markė. Kita - neuras (new euro).

    Visi lieka laimingi. Svarbu, kad nebūtų karo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. @anarchistas
    Is kur toks pesimizmas? Jau ką, bet bankų mokumą ECB seniai jau užtikrina 100%.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Krizė visuomet yra 'netikėtas įvykis', iš tų kurie pastaruoju metu beveik nevykdavo, arba net ir 100% nevykdavo.

    EMU valstybės iki šiol 100% skolas persikredituodavo.
    ECB iki gegužės visus buvo 100% užtikrinęs, kad nepirks atviroje rinkoje obligacijų.
    SNB buvo rinkas beveik užtikrinę, kad frankas nekils euro atžvilgiu.
    Makroekonomistai vieni kitus jau beveik 100% įtikinę, kad pinigų spausdinimas esant aukštam nedarbui ir 'nulinėms palūkanoms' nesukelia kainų infliacijos. Arba nesukeltų, jeigu lūkesčiai būtų 'tinkamai valdomi'.

    Per daug pasitikėjimo modeliais, per daug inercijos, per mažai 'atviro nervo' absurdui atpažinti. Iš čia ir pesimizmas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atskirai pastebėsiu, kad "pavojaus ženklas būtų per daug padidėjusi infliacija pačioje Vokietijoje" ir visa hipotetinio 123 "run on ECB" logika yra kažkoks visai dirbtinis konstruktas.

    Politinė temperatūra Vokietijoje kyla ne dėl infliacijos, o dėl po kilimu bandomų įvykdyti neaišku kokių/kieno/kodėl nuostolių socializacijų. Rėkiant apie 'egzistencinį pavojų eurui' bandoma išgelbėti neaišku kieno aktyvus nuo restruktūrizavimo nuostolių.

    Kita vertus, 'euro claims on Germany' Vokietijos atsiskyrimo atveju visiškai nebūtinai būtų dosniai dengiama markėmis, taigi būsima EUR/DM fx rizika niekur nedingsta.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Prisijuokiau:)Euras nukrito 10 punktų,o storašikniai sukėlė paniką.Euras dar turi kur krist iki susilygins su doleriu,mieli ponai.Euras dabar yra tvirtas kaip niekada.

    AtsakytiPanaikinti
  6. @anonimiskas:
    problema ta, kad Graikijos euras nori nukristi iki puses dolerio, o Vokietijos euras nori pakilti iki dvieju doleriu. Bet suvidurkinus euras tikrai tvirtas :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ir kas:)Atlantoje vid. atlyginimas tris kartus mažesnis,nei Konektikute:)Dėl to nebeturėsime JUNGTINIŲ Valstijų?Valstijos išsiskirstys:)?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kalbėdami apie "tvirtumą" ,tikriausiai turėjote omeny jo stabilumą ir aukštą kainą:)?To niekada nebuvo ir nebus.Tik litas yra "tvirtas" euro atžvilgiu dėl visiem suprantamų priežasčių.Jis pririštas įstatymu.Aukšta euro kaina nėra gerai Euro zonai-visi stengisai pirkti kitur,ten,kur pigiau.Amerikoj pvz.:)Vienodų ekonomikų ir valiutos turėtų būti maždaug vienodos.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Atlyginimų skirtumas tarp Atlantos ir Konektikuto normalus, o tarp Vokietijos ir Graikijos deja per mažas.

    AtsakytiPanaikinti