2011 m. balandžio 25 d., pirmadienis

Ar Bitcoin yra ateities pinigai?

Apie Bitcoin pinigų sistemą internete galima išgirsti jau kurį laiką, o neseniai Bitcoin atviro programinio kodo projekto vadovas G.Andresenas kalbėjo apie ją per Econtalk. Jerry Brito nuomone, Bitcoin yra svarbus reiškinys, o T.Cowenas Bitcoin atžvilgiu nusiteikęs skeptiškai, nors dalis jo kritikos paviršutiniška.

Kai kurie ankstesni mėginimai JAV sukurti elektroninius pinigus baigėsi liūdnai, nes juos pamėgdavo nusikaltėliai, ir pinigų leidėjui kildavo problemų su teisėsaugos institucijomis. Bitcoin šio trūkumo neturi, nes, panašiai kaip BitTorrent protokolas, yra decentralizuota - apsaugą nuo klastotojų atlieka visų vartotojų kompiuteriai. Sistemos pradininkui, prisistatančiam Satoshi Nakamoto vardu, naudojant kriptografijos algoritmus pavyko išspręsti gana sudėtingą problemą - kaip decentralizuotų pinigų sistemoje išvengti atvejų, kai pinigai užskaitomi į gavėjo sąskaitą, bet nenurašomi nuo siuntėjo sąskaitos. Kita Bitcoin ypatybė - joje pinigų kiekis auga vis lėčiau, ir iš anksto yra žinoma, koks jis bus bet kuriuo metu, kol stabilizuosis. Dėl to, jei Bitcoin išpopuliarėtų, vieno Bitcoin vieneto vertė kitų valiutų atžvilgiu turėtų didėti.

Bitcoin pinigai daug kuo panašūs į grynus pinigus - juos pavogus, savininkui nėra jokių galimybių pinigus atgauti, o atsiskaityti galima praktiškai anonimiškai (transakcijos yra registruojamos, tačiau atsidarant sąskaitą niekas neprašo paso - užtenka susiinstaliuoti reikiamas programas). Bitcoin pinigai yra tiesiog skaičiai, todėl skirtingai nei su grynais pinigais, nesunku padaryti jų atsarginę kopiją (kuri apsaugo nuo nelaimingų atsitikimų, bet ne nuo vagystės), o juos suklastoti labai sunku (kai kurie sistemos kritikai teigia kitaip, bet pasigilinus paaiškėja, kad jie tiesiog nesupranta sistemos veikimo principo). Bitcoin kūrėjai tikisi, kad ateityje atsiras organizacijų, kurios teiks savo klientams Bitcoin pinigų apsaugos nuo vagysčių bei apgavysčių paslaugas su visa reikiama infrastruktūra, ir tokios paslaugos dėl technologinių Bitcoin pinigų privalumų bus pigesnės nei tradicinių bankų.

Bitcoin pinigais galima atsiskaityti internete ir jie vis populiarėja, tačiau iki tikros valiutos alternatyvos jiems dar toli. Viena iš problemų, kurią kaip pripažįsta G.Andresenas dar teks išspręsti - sistemai išpopuliarėjus, vartotojų kompiuteriai nebepajėgtų apdoroti duomenų, todėl sistemą tektų perkelti į duomenų centrus, o tuo pačiu padaryti labiau pažeidžiamą. Visgi pagrindinis iššūkis Bitcoin - pritraukti pradinę kritinę masę pirkėjų ir pardavėjų, naudojančių Bitcoin pinigus (tai yra ir rimčiausias iš skeptiškų T.Coweno argumentų). Jei Bitcoin ar kuriai nors kitai analogiškai sistemai pavyktų tai padaryti, rezultatas būtų labai įdomus.

6 komentarai:

  1. Sveiki,

    jūsų tekstas pasirodė labai įdomus. Niekur neradau jūsų elektroninio pašto, perpublikavau jūsų tekstą diena.lt portale:

    http://www.diena.lt/naujienos/mokslas-ir-it/ar-bitcoin-yra-ateities-pinigai-347771

    Teksto visiskai nekeiciau.

    Jeigu nenorite - teksta iskarto panaikinsiu. Brukstelkite man i p.paulaitis@diena.lt

    Gal domintu ir ilgalaikis bendravimas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai, per visus layout'o keitimus dingo mūsų koordinatės. Reikės sutvarkyti. Tiesą sakant, daug įdomiau, kai kas nors mus, kritikuoja, ginčijasi ir pan., o dėl tokių perkopijavimų tvirtos nuomonės neturiu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Smagu buvo kritikuoti.

    Kur dingo 123 "the money demand"? Monetarizmas monetarizmu, agregatorius buvo geras.

    Kur Nyazoff'as? Pamenu kokiam tai "lanksčiam fondui" rekomendavo pirkti Graikijos obligacijas, o aš komentaruose rekomendavau susilaikyti, nes bankrutuos. Šiandien-rytoj jau aš rekomenduočiau pirkti, bet nėra su kuo diskutuoti - Nyazoff'as offline.

    Kažkada įvykęs pasikeitimas nuomonėmis apie short selling teisėtumą galėjo išvirsti į diskusiją repo, rehypothecation ir vos ne tarptautinės teisės klausimais, niekas nebūtų dėl to pralaimėjęs.

    AtsakytiPanaikinti
  4. istorijos nesuklastosi - rekomendacija "lanksciam fondui", per savaite davusi 30% pelna, buvo uzdaryta:
    http://www.nematomaranka.lt/2010/05/eurozonos-zlugimas-ir-graikijos-krizes.html

    AtsakytiPanaikinti
  5. manyčiau jie tikrai nėra ateitis kadangi:
    http://www.quora.com/Bitcoin/Is-the-cryptocurrency-Bitcoin-a-good-idea

    Kaip teigiama bitcoin pinigų vertė tik augs, taigi visai kaups pinigus, kadangi jų augs vertė, todėl rinkoje bus sąstingis ir tiek.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Įdomu keletas niuansų:
    Iki 2030 metų, visuotinas galutinis šių pinigų kiekis pasieks 21 mln. bitcoin'ų, ir nustos augęs.
    Jei nustatė pradinį pinigų kiekį, jį gali kažkas (sistemos autorius) pakeisti. Niekuo nesiskiria nuo dabartinių pinigų- kiekį reguliuoja centrinis bankas.
    Tai kompiuteryje saugomi pinigai. Sugedus kompiuteriui, prapuola ir pinigai. Kiekis vis mažės?
    Arba sąmoningas pinigų surinkimas- kažkas stambaus teikia paslaugas, ir renka į savo sąskaitą bitcoins, dingsta iš apyvartos. Aišku 21mln surinkti yra ka veikti :) Vėl neveikia sistema- pinigai tiesiog "dingsta".

    AtsakytiPanaikinti