2012 m. vasario 28 d., antradienis

Didžiausia visuomenės problema

Viešosios gėrybės (public goods) ir externalities (lietuviško termino tiesą sakant nežinau) kaip žinia yra du būdai kalbėti apie tą pačią problemą, dar vadinamą koordinavimo problema. Šiukšlinimas yra neigiama externality, švarios gatvės ir miškai yra viešoji gėrybė, o šiukšlinimo naudos ir kaštų pasidalinimas yra koordinavimo problema. Kažkada rašėme, kad tiesos žinojimas yra viešoji gėrybė. Filosofas M.Huemeris, kai nešneka apie kūno ir sielos problemą, pasirodo yra neblogas filosofas, ir čia gana įtikinamai kalba apie tai, kad iracionalumas yra didžiausia visuomenės problema (nors remiasi daugiausia savo vaikystės draugo B.Kaplano knyga). Žmonės neskiria pakankamai pastangų sužinoti, kaip iš tikrųjų veikia pasaulis, todėl išrenka netikusius politikus, kurie nesugeba išspręsti kitų didelių visuomenės problemų, įskaitant karą, skurdą ir aplinkosaugos problemas.

Huemeris taip pat įvardina keletą požymių, kad žmogus mąsto neracionaliai, ir siūlo taikyti juos pirmiausia sau, siekiant mąstyti racionaliau:
  • aptarinėjant kokį nors klausimą, jus apima pyktis
  • jūs susidarote kategorišką nuomonę kokiu nors klausimu beveik nieko apie jį nežinodami
  • jūs naudojatės tik informacijos šaltiniais, kurie palaiko jūsų nuomonę, ir vengiate priešingas nuomones propaguojančių šaltinių
  • įgiję naujos informacijos kokiu nors klausimu, jūs nekeičiate nuomonės
  • jūs manote, kad priešingai manantys žmonės yra piktavaliai

2 komentarai:

  1. Nesusiję su tema.

    Pirmą kartą skaitau Jūsų blogą ir man labai malonu matyti tiek daug R. Hansono įrašų santraukų. Aš pats didelis jo fanas ir man skaitant OB kartais ima rodytis, kad Hansonas pats įžvalgiausias žmogus bent jau internete (beveik neabejoju, kad jis ir pats taip galvoja). Mane stebina* kodėl jis nėra plačiau žinomas (nors OB turi daug skaitytojų, bet palyginus su žinomesniais ekonomistais nekas) ir neparašo knygos. Būtų įdomu paskaityti kaip Jūs pats vertinat jo idėjas (pvz. apie medicinos vertę, near/far hipotezę**). Tai tiek.


    * nors tiesą sakant nelabai - manau iš dalies taip yra, nes jis retai rašo apie dabartinius įvykius ir jo idėjos gali pasirodyti per daug radikalios
    ** nors ir ne jo idėja :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kodėl nerašo knygos, Hansonas yra rašęs. Jis mano, kad net ir sudėtingą idėją galima išdėstyti 20 puslapių straipsnyje, o visa kita yra tuščiažodžiavimas ir savo gebėjimų rašyti demonstravimas. Negali sakyti, kad ir tame nėra tiesos.

    Su Hansonu ginčytis labai sunku, todėl dažniausiai tenka jam pritarti, nors kai kur ir galima prisikabinti. O rašęs apie jį esu nemažai. Gal reikės parašyti dar, kad ir apie mediciną.

    AtsakytiPanaikinti