2010 m. liepos 21 d., trečiadienis

Apie signalizavimą

R.Hansonas mėgsta sakyti, kad jei stebėsime, ką kasdien veikia tigras, tai nesunkiai suprasime, kad tigro tikslai yra nulemti evoliucinių priežasčių, ir tigras yra gana gerai prisitaikęs siekti savo tikslų. Tačiau jei stebėsime, ką didžiąją laiko dalį veikia žmonės, tai iš pirmo žvilgsnio atrodys, kad žmonės itin neracionaliai siekia savo evoliucinių tikslų, nes užuot kaupę išteklius ir dauginęsi jie perka brangius niekam nereikalingus daiktus, mąsto ir paskui bloge rašo apie abstrakčius niekaip su jų gyvenimu nesusijusius klausimus, arba eina pasivaikščioti į gamtą ir tuščiai eikvoja energiją.

Hansonas šiai mįslei paaiškinti naudoja signalizavimo teoriją, kuri laikoma ekonomikos dalimi, o ekonomistas M.Spence iš dalies už darbus apie signalizavimą netgi gavo Nobelio premiją. Dėl to buvo įdomu sužinoti, kad apie tai, ką galima laikyti modernia signalizavimo teorija, vienas pirmųjų parašė ne ekonomistas, o sociologas, kuris tiesa rašė neaiškiai, todėl Hansonas jį išvertė į žmonių kalbą angliškai, o aš pabandžiau išversti į lietuvių kalbą:

Nuo to, ką mes sakome ir darome bei kaip elgiamės, priklauso, ką kiti apie mus pagalvos. Kadangi mums labai svarbu, ką kiti apie mus galvoja, mes turime daug įvairių priemonių, kurios padeda mums elgtis taip, kad gerai atrodytume. Kartais mes labai sąmoningai atsižvelgiame į aplinkybes ir publiką, ir stengiamės specialiai sudaryti atitinkamą įspūdį. Kartais mes kreipiame dėmesį į aplinką, bet tai darome nesąmoningai. Kartais mes tik neaiškiai nujaučiame, kad tam tikras elgesys "atrodo gerai", nors sąmoningai nesuvokiame, koks ir kodėl. Kartais mūsų poelgiai sąmoningi, bet mes tik pasirūpiname, kad elgtumėmės taip, kaip "dera elgtis" tam tikrais atvejais, nelabai suprasdami, kokį įspūdį tai sukelia. Bandant suprasti, kaip mes elgiamės kurdami savo įvaizdį, visai logiška pirmiausia tiesiog vertinti koks elgesys sukelia teigiamą įspūdį, ir per daug nesirūpinti, kaip mes nusprendžiame, kaip elgtis tam tikru atveju.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą