2010 m. liepos 29 d., ketvirtadienis

Kodėl nesidžiaugiame BVP pyragu?

Nors statistikos departamentas džiugiai trimituoja, kad šių metų antrojo ketvirčio BVP yra visu procentu didesnis nei aititinkamo prieš metus buvusio laikotarpio BVP, daugumos mūsų skaitytojų nuotaikos spėju yra blogesnės. Kodėl gi taip atsitiko? Dalis priežasčių:
  • Prieš pusę metų čia rašėme, kad "Jei valdžios sektorius paliks vietos likusiai ekonomikos daliai, 2010 metai Lietuvos ekonomikai gali būti geri. Jei struktūrinė krizė užsitęs, mūsų laukia stagnacijos dešimtmetis." Pažiūrėkite į antrąjį grafiką šiame statistikos departamento puslapyje. Linija, vaizduojanti realų BVP pašalinus sezono įtaką, rodo, kad 2009 m. pavasarį ekonomika nustojo kristi į krizės bedugnę, tačiau iš kart įklimpo į stagnacijos pelkę, iš kurios vis dar neišbrenda iki šiol.
  • Valdžios sektorius traukiasi lėčiau, nei privatus, ir tuo būdu smaugia namų ūkius. 
  • Matuojant BVP ne pagamintos produkcijos vienetais, bet nominaliais litais, matome, kad krizė mus nubloškė trimis metais atgal. O juk per tą laiką ir pakilo kainos, ir pasunkėjo biudžeto našta.
  • Anksčiau gerai gyvenome iš užsienio paskolų. Šios netekties BVP statistika neapima ir todėl rodo linksmesnį vaizdą negu jį mato namų ūkiai.
Naujoje BVP statistikoje galima įžvelgti ir teigiamų aspektų - aiškiai matosi, kad maždaug prieš pusę metų nominalus BVP nustojo mažėti ir dabar bent jau kažkiek auga, ir būtent todėl mes neprarandame vilčių išsikapstyti iš ekonominio sąstingio.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą