2011 m. vasario 26 d., šeštadienis

Kodėl verta turėti daugiau vaikų

B.Kaplano knyga Selfish Reasons to Have More Kids dar neparduodama, bet apie ją jau verda diskusijos. Jeigu teisingai suprantu, pagrindinė knygos mintis - kad tėvų pastangos auklėti ir lavinti vaikus turi žymiai mažiau įtakos vaikų tolimesniam gyvenimui nei dauguma žmonių mano, todėl neverta per daug baimintis, kad pritrūks laiko ar pinigų vaikų reikmėms, taigi verta turėti daugiau vaikų. B.Kaplanui didelę įtaką padarė J.R.Harris knyga The Nurture Assumption, viena iš pirmųjų atkreipusi dėmesį į tai, kad įvaikinimo ir dvynių tyrimais (lyginant skirtumus tarp įvaikintų ir biologinių vaikų, toje pačioje šeimoje augusių identiškų dvynių ir toje pačioje šeimoje augusių neindentiškų dvynių) nepavyksta aptikti ženklios auklėjimo ir lavinimo įtakos tam, kas rūpi daugeliui tėvų: kokie bus jų suaugusių vaikų charakteris, intelektas, pajamos, sveikata, vertybės ir t.t. Dvynių ir įvaikintų vaikų tyrimai svarbūs tuo, kad padeda atskirti genų ir aplinkos įtaką. Nemaža dalis diskusijos dalyvių neatkreipia į tai dėmesio ir panioja tėvų įtaką (kuri sudaryta iš tėvų genų, aplinkos ir pastangų auklėti bei lavinti) su auklėjimo ir lavinimo įtaka. Kaip ten bebūtų, B.Kaplano knygą atrodo bus naudinga paskaityti ne tik bandantiems apsispręsti, kiek turėti vaikų, bet ir visiems, laikantiems save išsilavinusiais žmonėmis.

6 komentarai:

  1. Tikiuosi, kolega nesupyks, kad persapusdinau tekstą pas save: http://eitne.lt/ar-verta-tureti-kuo-daugiau-vaiku/
    P.S. jei labai barsi - išimsim :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kad nelabai yra dėl ko pykti. Kai perskaitysiu knygą, gal parašysiu daugiau, rimčiau ir išsamiau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Siūlyčiau ne pirkti knygą bet nueiti į vaiknamį, nu ir nesamoninga tema ir nesamoninga knyga. Atiduokit savo vaikus į vaiknamį, ten jiems visko trūks bet juk nesvarbu. Paskaitykit geriau Z.Froidą, klasiką, ten viskas paiškinta. O čia cirkai...

    Yra trys melo rūšys: melas, bjaurus melas ir statistika. M.Tvenas

    Yra dvi begalybės - Visata ir Kvailumas. Tiesą sakant, dėl Visatos aš nesu tikras (Albertas Einšteinas)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kolega anonimas man atrodo irgi daro poste minimą klaidą. Į vaikų namus patenka toli gražu ne atsitiktinių tėvų vaikai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, "Freaconomics" knygoje yra gan aiškiai išdėstyta, jog nėra didelio skirtumo kaip tėvai auklėja vaiką, esmė- kokie patys tėvai yra. Jeigu tėvai išsilavinę, turi geras pajamas, tai jie ir sugeba pasirūpinti vaiku. Juk dargi T.R.Malthus'as teigė, jog jeigu žmogus pats sunkiai išsilaiko, tai kokia kalba gali būti apie vaiko turėjimą.
    Čia aišku kiekvieno individo preferencijos. Tačiau jeigu žiūrint ekonomisto akimis iš makroekonomikos perspektyvos, tai verčiau jau žmonės atsakingai įvertintų savo galimybes... :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na, Malthus'as turėjo galvoje truputį kitą dalyką. Jo teorijos standartais, vidutinė Lietuvos šeima galėtų nesunkiai išsilaikyti turėdama kokius dešimt vaikų.

    AtsakytiPanaikinti