2011 m. gruodžio 7 d., trečiadienis

Neprofesionalaus analitiko komentaras apie Eurozoną

Paklausęs šitą apokaliptinės nuotaikos Econtalk'ą su T.Cowen'u, nutariau parašyti keletą žodžių, kaip įsivaizduoju padėtį Eurozonoje, nors pastaruoju metu tam neskiriu pakankamai dėmesio.

1. 2008 metais pabrangus naftai ir kitoms žaliavoms, centriniai bankai, naudojantys infliacijos taikinį, pasirinko nepagrįstai stabdančią monetarinę politiką. Rizikingų būsto paskolų krizė JAV tuo metu jau buvo pačiame įkarštyje, bet monetarinė politika kai kurias iki tol buvusias viso labo rizikingas investicijas padarė aiškiai nuostolingomis. Tada prasidėjo dideli nemalonumai. 2011 metų pavasarį vėl brango žaliavos ir didėjo infliacija. Centriniai bankai vėl bandė ją stabdyti, nors jei pasaulyje pritrūksta naftos, geriau jau leisti augti benzino kainoms nei versti sumažėti visas kitas kainas. Graikijos skolų krizė jau buvo pačiame įkarštyje, bet neilgai trukus pradėjo kristi Italijos obligacijų kainos, ir krizė išsiplėtė. Tai be abejo S.Sumnerio ir bendraminčių (apie juos - truputį vėliau) įtakota nuomonė.

2. Vakarų Europos bankai turi daug probleminių (pvz. Italijos, nors Graikijos turbūt jau pardavė) obligacijų, o indėliai apdrausti. Taigi Pietų Europos vyriausybės yra netiesiogiai skolingos Vakarų Europos vyriausybėms.

3. Jeigu Petras paima paskolą eurais neįvertinęs savo galimybių, tai gali sukelti nuostolių Petro kreditoriams, bet nėra grėsmė nei eurui, nei pasaulio ekonomikai. Jeigu tokių kaip Petras daug, dėl finansų rinkų dalyvių nepasitikėjimo vienas kitu gali padidėti pinigų paklausa. Ją centrinis bankas gali kompensuoti. Jeigu nekompensuoja ir kyla krizė, kaltas centrinis bankas, o ne Petras ir į jį panašūs.

Buvau nustebęs, kad R.Roberts'as paklausė Cowen'o lygiai to paties, kaip analogiją prisimindamas 1929 metus ir M.Friedmano darbus. Cowen'as o atsakymas nelabai įtikinamas: visi bankai turi Pietų Europos obligacijų, o kas neturi, yra paskolinę tiems, kas turi, todėl visi bankrutuotų, o kai kurios Europos valstybės neturi FDIC atitikmens, galinčio suvaldyti bankų bankrotus. Dėl to indėlių draudimas neturėtų iš ko kompensuoti indėlių, be to, sutriktų visa kreditavimo rinka, ir prasidėtų riaušės ir pasaulio pabaiga. Tiksliau, kalbėdamas Cowen'as vidurinę dalį praleido ir perėjo beveik tiesiai prie pasaulio pabaigos. Man atrodo atsirastų pakankamai bankų, kuriuos arba pavyktų greitai reorganizuoti, arba kurie patys sugebėtų suvaldyti kitų bankų jiems keliamą riziką, ir pasaulio pabaigos pavyktų išvengti.

4. Nebegalinčioms pigiai skolintis valstybėms ėmus taupyti, taip pat sumažėja visuminė paklausa, todėl gali kilti krizė, jei centrinis bankas to sumažėjimo nekompensuoja.

5. Iš pirmo žvilgsnio, Vakarų Europos valstybės galėtų tiesiog reguliuoti bankus ir kompensuoti nuostolius indėlininkams. Bet kuo didesnė bankroto rizika, tuo brangiau Pietų Europa skolinasi, ir potencialūs nuostoliai auga. Taigi nors Europos sutartyse parašyta, kad skęstančių gelbėjimas - jų pačių reikalas, vis tiek daug kam atrodo, kad apsimokėtų garantuoti Pietų Europos skolas, nes sumažėtų jų skolinimosi kaštai.

6. Garantavus skolas, pasidaro svarbu, kad Pietų Europos valstybės įsipareigotų susitvarkyti didelius neefektyvius valstybės aparatus, principu "ranka ranką plauna" paremtas mokesčių sistemas, neprotingus darbo rinkos ribojimus ir kitas struktūrines problemas. Tarsi pagal dabartines sutartis jos nėra to įsireigoję. Nepaisant to, tam tikras naujas garantavimo ir įsipareigojimų komplektas jau ruošiamas.

7. Vakarų Europos vyriausybės šiaip ne taip sukūrė pagalbos fondą, bet dalis jo yra Italijos garantija savo pačios skoloms, o dėl pakeitimų vėl reikėtų Slovakijos pritarimo. Vienintelė Europos organizacija, galinti tikrai patikimai garantuoti Pietų Europos skolas yra ECB.

8. Trumpuoju laikotarpiu nepakankamas Pietų Europos NBVP augimas yra dar didesnė problema nei struktūrinės problemos. Šiuo metu jis per mažas visoje Eurozonoje, todėl truputį labiau stimuliuojanti monetarinė politika niekam nepakenktų. Vis dėlto toliau stimuliuojant kiltų problema, kad skirtingiems regionams reikia skirtingo stimuliavimo lygio. Tai ir yra pagrindinė Eurozonos teorinė problema, bet kiek ji svarbi praktikoje, sunku pasakyti. Optimalių valiutos regionų nustatymas yra įdomus, bet sudėtingas klausimas.

Kiek suprantu, naujieji keinsistiniai modeliai, naudojantys palūkanų normas kaip monetarinės politikos "poveikio perdavimo mechanizmą", perša išvadą, kad bankų tarpusavio nepasitikėjimas ir nenoras skolinti gali smarkiai sumažinti monetarinės politikos efektyvumą. Tą čia bando pasakyti K.Smitas, ir cituoja apie tą patį kalbantį ECB vadovą. S.Sumneris be abejo pasakytų, kad yra daugiau "perdavimo mechanizmų", įskaitant tą, kuris veikė Zimbabvėje. Rimtesnė praktinė kliūtis stimuliuojančiai monetarinei politikai būtų biurokratinių procedūrų (ir galbūt teisės aktų) pakeitimas, bet praktinių kliūčių įveikimas bet kuriuo atveju yra būtina krizės sprendimo dalis.

9. Kai kas (įskaitant Cowen'ą) sako, kad Pietų Europos valstybėms geriau turėti savo valiutas, kad monetarinė sąjunga be fiskalinės sąjungos nestabili ir t.t. Neskaitant valiutos regionų optimalumo, kiti šio argumento aspektai man atrodo nelabai rimti. Šiaurės europiečiai į savo šeimą priėmė išlaidauti mėgstančių giminaičių, ir turi susitaikyti su grėsme, kad jie ateis kaulyti pinigų. Valiutos nuvertėjimas yra politiškai labai nepopuliarus, be to, nepadeda sumažinti skolų užsienio valiuta, todėl gali būti, kad "per didelės, kad sužlugtų" ES, bet ne Eurozonos narės lygiai taip pat kreiptųsi į kaimynes ir į ECB pagalbos, ypač jei galėtų pagrasinti nemokėti skolų Vakarų Europos bankams. Vienintelė veiksminga apsaugos nuo tokių prašymų priemonė yra tokiems įtartiniems subjektams neduoti daugiau pinigų, o ne duoti paskutinį kartą, paimant raštišką pasižadėjimą, kad jie pasitaisys.

10. Tiesa, yra vienas rimtesnis argumentas už atskiras valiutas: galbūt konkurencija tarp centrinių bankų pagerintų jų veiklą. Pvz. Lenkijos centrinis bankas per 2009 m. krizę pasirodė žymiai geriau už ECB. Galbūt ir ispanai šiais laikais sugebėtų turėti pažangesnį centrinį banką.

Apibendrinant, man atrodo perspektyviausia išeitis būtų užtikrinti tinkamai stimuliuojančią monetarinę politiką, bet negarantuoti skolų ir su bankų bankrotais bandyti tvarkytis kiekvienai šaliai kaip išeina. Labiausiai tikėtina įvykių eiga yra dar keli kartai nelabai sėkmingo skolų garantavimo ir bandymo mažinti probleminių vyriausybių išlaidas, ir galbūt vienas kitas bankrotas po to.

6 komentarai:

  1. Ne viską supratau, bet 9 punktą supratau gerai.
    Neduoti švaistūnams nei cento. Leiskime jiems bankrutuoti. Kas skolino švaistūnams - tepasikaria ir tegul bankrutuoja pats. Čia taikoma Vokietijos/Prancūzijoms bankams. Jei supratau teisingai, tai visi bankai nebankruotuos, nes sveikų bankų yra pakankamai daug.

    Kuo anksčiau bus amputuota gangrenuojanti galūnė, tuo lengviau atsikvėps ir pradės sveikti likęs organizmas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Su nedavimu nė cento problema vėl panaši kaip 2008-aisiais JAV. Daug protingų žmonių sako, kad jei dabar nebeduosi nė cento, bus pasaulio pabaiga (truputį subtilesnė to paties argumento versija - kad jei dabar duosi dar keletą trilijonų centų ir mainais gausi pažadą pasitaisyti, galbūt pavyks išgelbėti dalį jau paskolintų pinigų). Ir jie yra savaip teisūs. Jei ECB negali pasikeisti ir įdiegti veiklos taisyklių ir procedūrų, kurios per krizę stimuliuotų ekonomiką, galbūt geriau jau gelbėti bankrutuojančias vyriausybes ir bankus negu jų negelbėti. Bet, kaip rašiau čia, iš tokios savitos tiesos naudos nedaug.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip ECB turėtų vykdyti tinkamai stimuliuojančią politiką? Ką, už kokias kainas ir kokiais kiekiais pirkti?

    Dar sumažinti bazines palūkanas?
    Daugiau skolinti už užstatą? Už kokį užstatą?
    Pirkti vyriausybių obligacijas? Kokia tvarka?
    Pirkti bankų obligacijas?
    Atviroje rinkoje pirkti užsienio valiutas?

    [Twitter'yje - BREAKING: ECB has just announced Higgs Boson accepted as collateral for repo operations]

    AtsakytiPanaikinti
  4. ECB turėtų paskelbti, kad dėl gresiančios pasaulio pabaigos nusprendė vytis
    šitą NBVP trendą (paimta iš čia). Ką pirkti - techninis klausimas, bet jeigu labai reikės, nors ir žemę Kabule. Kiek - kad pavytų trendą (gali būti, kad ne tiek ir daug, svarbu tik kad rinkos patikėtų, kad jie rimtai).

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pirkdamas žemę Kabule NBVP taikinį galėtų pasiekti, tik kaži ar realiojo BVP augimas nebūtų neigiams. Yra skirtumas, ką pirkti.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Komentuojant The Economist straipsnį Marginal revolutionaries

    But is economics that kind of science? Its practitioners cannot run controlled experiments on whole economies. The natural experiments that might help falsify theories do not come around often. And when they do, the refutations provided are only ever partial.

    Neo-chartalist'ai visą laiką buvo labai kritiški valiutos, kuri šalims dalyvėms veikia kaip užsienio valiuta ir pakerta fiskalinę politiką atžvilgiu. Tokia sistema netvari, ir arba turi subyrėti, arba kažkas turi vykdyti fiskalines intervencijas. Politinės valios/sutarimo bendrai fiskalinei politikai nėra ir nebus, taigi vieninteliu fiskalinio "maitinimo" šaltiniu lieka ECB, kuris tą funkciją gali vykdyti tik pažeisdamas visus savo mandatus ir centrinės bankininkystės kanonus.

    Stengiasi, kaip moka. Eurai mainais į beverčius vertybinius popierius, kurie niekad nebus išpirkti, iš dalies gali būti laikomi tam tikra pasirinktinio fiskalinio fiskalinio stimuliavimo forma.

    https://plus.google.com/u/0/112660548392159196898/posts/g7zKM7Cgz9W

    AtsakytiPanaikinti