2010 m. gegužės 15 d., šeštadienis

Apie laimę ir jos tyrimus

Ne taip seniai ekonomistai ir kiti socialinių mokslų atstovai pradėjo moksliškai tyrinėti liaudies išmintį, kad laimė ne piniguose. Ne paslaptis, kad ekonomistai įpratę patarinėti tiek valdžiai, tiek žmonėms, darantiems spendimus. Skeptiškiau vertinantiems valdžios galimybes, pvz. A.Klingui, pasiūlymai, kad valdžia remtųsi ankstyvaisiais laimės tyrinėtojų darbo vaisiais, kėlė pasibaisėjimą. Mintis, kad valdžia gali geriau už žmones žinoti, nuo ko šie taps laimingi, įtartinai mažai nutolusi nuo G.Orwell'o "1984-ųjų". Tada A.Klingas laimės tyrimus lygino su psichoanalize ir kitais kažkada moksliškai atrodžiusiais, bet nepasiteisinusiais dalykais.

Neseniai Nobelio premijos laureatas D.Kahnemanas, daug prisidėjęs prie panašių tyrimų, pripažino, kad laimės tyrinėtojai ilgokai ėjo klaidingu keliu (čia apie šią jo kalbą rašo E.Falkensteinas). Kahnemanas sako, kad žmogaus asmenybė sudaryta iš dviejų dalių: gyvenančios dabartyje ir prisimenančios praeitį. Laimė, kurią žmogus patiria dabartyje yra kiek kitokia nei ta, kurią jis prisimena. Pvz. narkomanai jaučia laimę tol, kol tęsiasi narkotikų poveikis, bet nejaučia didelio malonumo tai prisiminti. Vaikus auginantys tėvai - priešingai. Kahnemanas sutinka, kad dar reikia diskutuoti, kuri laimė svarbesnė, tačiau vis tiek tikisi, kad valdžia darydama sprendimus laimės tyrimais ateityje naudosis.

Tuo tarpu S.Landsburgas, nors ir neišskiria dviejų ar daugiau laimės rūšių, pastebi spragą laimės tyrinėtojų metodikoje. Kadangi laimės matuoklių dar nėra, laimės tyrinėtojams tenka klausti žmonių, kad šie pasakytų savo laimingumo lygį. Landsburgo nuomone, tai tas pats, kas klausti žmonių "ar jūs aukštas?". 175 cm vyras prieš 100 metų į tokį klausimą būtų atsakęs "taip", o šiais laikais atsakytų "ne". Savo laimingumą žmonės taip pat linkę lyginti su aplinkinių, todėl jį matuoti labai sunku.

2 komentarai:

  1. Viskas atvirkščiai.

    Laimingumas yra subjektyvus, matuojamas laboratorijose prie galvų prilipdytais elektrodais, ir vienas paprasčiausių taikomųjų rezultatų yra teigiamą atsaką sukeliančių dirgiklių atranka. Politikoje - reklaminių slogan'ų tipo "nusipelnėme gyventi geriau".

    Prie elekrodų prijungus kompiuterį ir kintamo dažnio srovės generatorių, galima laimės būsenas indukuoti, formuoti refleksus ir net įtakoti nuostatas. Iki "aš myliu didįjį brolį".

    AtsakytiPanaikinti