2010 m. gegužės 17 d., pirmadienis

Eurozonos žlugimas ir Graikijos krizės kronika

2008 m. rugsėjį po Lehman Brothers žlugimo viename pokalbyje aš pasakiau: "Neužilgo išlys durniai, kurie rėks apie eurozonos iširimą". Šiek tiek nepataikiau - neužilgo pavirto į kiek daugiau nei metus, o stambiųjų bankų, šiuo metu bijančių pirkti naujas Graikijos obligacijų emisijas, tikrai negalima vadinti durniais.

Nematoma ranka blogas nuolat stebėjo Graikijos situacijos blogėjimą:
  • 2009 m. lapkritį rašėme: "Praėjusią savaitę finansų virusas išsirinko naujas aukas - Japonijos vyriausybę ir Graikijos bankus"
  • 2009 m. gruodį griežtai įspėjome: "Svarbiausias praėjusios savaitės kredito krizės įvykis - tolesnis Graikijos kredito reitingų blogėjimas ir bankroto rizikos didėjimas. Jei graikai nesupras, kad valstybės išlaidos gali ne tik didėti, bet ir mažėti, jų bankroto rizika gali pralenkti Lietuvos riziką ir priartėti prie Islandijos rizikos."
  • 2010 m. sausį paaiškinome, kad buvo susidaręs Graikijos valstybės obligacijų burbulas, ir dabar vyksta jo sprogimas.
  • 2010 m. kovo 1 d. atspėjome, kad dėl Graikijos obligacijų gali kilti didelė panika, kuriai sustabdyti prireiks faktiškai įgyvendinti Graikijos šelpimo planą.
  • 2010 m. gegužės 7 d., kai Graikijos bankroto rizika pasiekė maksimumą, nepasidavėme sumaiščiai ir parašėme, kad "Graikijos valstybės obligacijos yra puiki investija lanksčiam obligacijų fondui".

Dabar po antrojo gelbėjimo plano Graikijos bankroto rizika gerokai nukrito lyginant su gegužės 7 d. Šiuo metu Graikijos obligacijos nebetinka nei ilgai, nei trumpai protingai investicinei pozicijai. Artimiausiu metu kainos svyruos Europos centriniam bankui žaidžiant katės ir pelės žaidimą su spekuliantais. Vidutiniu laikotarpiu obligacijų kainas įtakos teigiama naujo obligacijų burbulo susiformavimo rizika ir neigiama naujų politinių nacionalistinių trikdžių rizika, kuri gali apriboti investuotojams į Graikijos obligacijas tenkantį pašalpų srautą.

O apie tai, ar Eurozona iširs, ar ne, manau rašysime dar ne kartą ateityje...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą