2010 m. gegužės 10 d., pirmadienis

Finansinė bedugnė - Europos Centrinis Bankas gilią naktį skelbia obligacijų pirkimo planą

Prieš savaitę sukurptas Graikijos gelbėjimo planas nesuveikė, ir todėl Europos Sąjunga šį savaitgalį buvo priversta kurti naują dar gerokai didesnį gelbėjimo planą. Kas gi vyksta? Esmė ta, kad Graikija ir kitos taip vadinamos PIGS šalys yra finansinė bedugnė, kad ir kiek subsidijų į jas meti, vis tiek po to nuolat reikės papildyti dar. Politinis Briuselio konsensusas nori nuolat mėtyti pinigus į finansinę bedugnę, bet sunku nustatyti kiek tiksliai pinigų kada reikia įmesti. Įmesi per mažai - rinkos nepatikės, kad Graikija nebus palikta ant ledo kai neišvengiamai vėl pritrūks pinigų. Įmesi per daug - pradės maištauti nacionalistiškai nusiteikę rinkėjai. Prieš savaitę politikai neatspėjo, kiek pinigų reikia skirti pirmai porcijai. Įdėmiai stebėsime, kaip jiems seksis šią savaitę.

Kartą pradėję mėtyti pinigus į bedugnę, politikai niekada savo noru nesustoja. Komunistai iš Maskvos nuolat siųsdavo pinigus Fideliui Kastro. "Kapitalistai" Vašingtone ruošia eilinę porciją pinigų būsto paskolų įmonei Freddie Mac. Todėl penktadienį rašiau, kad Briuselio mylima Graikija nebankrutuos. Susilaukiau skeptiškų komentarų. Kiek Briuselis turi skirti gelbėjimui pinigų, kad skepticizmas pranyktų? O gal užteks tų pinigų, kuriuos prieš keletą valandų (gilią naktį) pažadėjo skirti pats Europos Centrinis Bankas?

2 komentarai:

  1. Regis praeitos savaitės euro smukimo panika vyko ne tiek dėl neapibrėžtų PIGS šalių ekonominių perspektyvų, kiek dėl panikos jų skolas laikančiuose bankuose. Ta panika įspūdingos likvidumo injekcijos dėka sustabdyta. Nyazoff'ui pliusas už įžvalgią pinigų įpūtimo prognozę.

    Tačiau visos politinės šio savaitgalio "naujos europos tvarkos" iniciatyvo, kurias rinkos šiandien jau įkalkuliavo tarsi faktiškai įgyvendintas, gali būti realizuojamos labai sunkiai, arba ir išvis užstrigti. Naujosios ECB emisijos gali taip ir likti niekuo nepadengtos.

    Graikija jau tapo "subprime" ir tokia liks. Graikijos obligacijos saugia investicija nebetaps, palūkanos iki euforinių lygių nebekris, ir jau tikrai, skirtinagi negu kokia Kuba, Graikija nebus metų metais išlaikoma tik vardan stabilumo. Lieku prie savo nuomonės - Graikijos bankrotas neišvengiamas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Skaitau, domiuos, teiraujuos, gaudau informaciją. Įdomu visgi. Tik truputį per vėlai su ekonomika pradėjau draugaut, nes tiesiog nepakanka žinių ir laiko viskam suvokt.

    Gerai, turi Graikija milijardus tų skolų. Logiškai mąstant tas skolas vienaip ar kitaip suskaičiuot įmanoma, taip? Kaip ten bebūtų, dabar ES duoda tuos 750 mlrd ar kiek ten tų pinigų. Čia kaip suprantu jie skirti skoloms padengti? Jei taip, tai kodėl ES negali prispausdinti jų tiek, kad visos skolos būtų išmokėtos vienu ypu?

    Tarkim Graikija bankrutuoja. Kas tuomet atsitiktų euro zonai ir eurui, kaip valiutai? Nes skaičiau, girdėjau, jog kursas kristų, bet kodėl tai įvyktų? Ir daug kas sako, kad bankrotas neįmanomas, bet tokiu atveju Vokietijos bankam būtų negerai ir čia galėtų vystytis kaip ir grandininė reakciją į kitas šalis ir įvykt tokia nemenka finansų krizė, ar klystu?

    O kaip yra su tais pinigų spausdinimais iš oro? Kaip aš suprantu, kuo daugiau jų spausdini, tuo labiau jie turėtų nuvertėt. Amerikonai prišiko tų pinigų milžiniškai kiekiais, bet kodėl doleris nenuvertėjo? Ar tas nuvertėjimo procesas įvyksta metų begy?

    Jei kas netingi, nori pademonstruot savo žinias ar pasipraktikuot padėkit rast atsakymus į šiuos klausimus ir į kitus, susijusius, kurių nedaėjo paklaust.

    AtsakytiPanaikinti