2010 m. gegužės 24 d., pirmadienis

Kas gresia eurui

Yra toks anekdotas apie advokatą, kuris gali įrodyti, kad jo klientas
1. Nebuvo pasiskolinęs brangios vazos
2. Grąžino ją sveiką
3. Vaza buvo įskilusi jau prieš ją pasiskolinant

Man atrodo, kad eurui kaip valiutai beveik niekas negresia, nes Graikija euro neatsisakys, o kai atsisakys, eurui nieko blogo nenutiks.

Estai galėtų patvirtinti, kad pasiruošimas euro įvedimui yra nemažas darbas. Jo sklandumas nemaža dalimi priklauso nuo visų rinkos dalyvių noro įsivesti eurą. Graikijoje euro atsisakyti tektų per prievartą. Šešėlinė ekonomika, kuri Graikijoje plačiau išplitusi nei šaltesniuose kraštuose, euro tikriausiai neatsisakytų, ir netgi ko gero dar išaugtų. Kadangi kalbos apie euro atsisakymą sklando jau senokai, apdairesni graikai seniai laiko santaupas užsienyje arba stiklainyje po alyvmedžiu. Valstybinio sektoriaus darbuotojai, vietoj eurų gavę vietinių popierėlių, pasipiktintų tikriausiai nemažiau nei ženkliai sumažinus jiems atlyginimus. Taigi, nors teorinės naudos iš vietinės valiutos įvedimo ir būtų (nes galbūt pavyktų išvengti ilgos defliacijos), jos nebūtų tiek daug kiek sako naivūs teoriniai modeliai, o triukšmas būtų didelis.

Antra vertus, netgi tuo atveju, jei visa Pietų Europa atsisakytų euro, pasitikėjimas juo greičiau sustiprėtų nei susilpnėtų, nes pagrindinė grėsmė eurui šiuo metu - kad graikai savo įprastais metodais užvaldys Europos centrinį banką.

3 komentarai:

  1. Labai smalsu būtu išgirsti ir patį anekdotą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir, ar yra kokia nors priežastis, kodėl dalis teksto paryškinta geltonai?

    AtsakytiPanaikinti
  3. o kur pats anekdotas? :)

    AtsakytiPanaikinti