2010 m. gegužės 20 d., ketvirtadienis

Vokietijos kova su vėjo malūnais

Lygiai prieš savaitę mūsų blogas rašė apie absurdiškas sąmokslo teorijas finansų rinkose. Vakar dienos įvykiai buvo geras pavyzdys, kaip sąmokslo teorijos suklaidina ne tik paprastus žmones, bet ir politikus bei pakenkia ekonomikai. Viskas prasidėjo nuo to, kai trečiadienio vakare Vokietija paskelbė, kad uždraus šortinti valstybių obligacijas (t.y. nebus galima spekuliuoti tikintis obligacijų atpigimo). Motyvas - sąmokslo teorija apie tai, kaip spekuliantai vos ne sužlugdė eurozonos. Populistinė vokiečių inciatyva sudrebino rinkas. Jau trečiadienį vakare neigiamai sureagavo JAV biržos, o ketvirtadienį Europos Stoxx 50 indeksas nukrito net 2,9%. Kodėl gi rinkos sureagavo neigiamai:
  • Tie, kas turėjo neigiamą nuomonę apie eurozonos valstybių obligacijas, dabar tą nuomonę išreiškia ne šortindami jas, bet parduodami turėtas akcijas.
  • Vokiečių iniciatyva parodo, kad iš Europos galima tikėtis visokių absurdų - taigi padidėjo politinės rizikos laipsnis
  • Vokiečiai atskleidė savo kortas - jei jau daromos tokios nesąmonės, tai eurozonos padėtis blogesnė nei atrodo

11 komentarų:

  1. Šortinimas yra iš principo šiek tiek paini koncepcija, bet ar nėra taip, kad kova prieš šortinimą yra iš esmės kova prieš konkurentus? Paaiškinsiu, kodėl. Jei rinkoje nėra šortintojų-skeptikų, tai naiviai patiklūs investuotojai gali investuoti į Graikijos akcijas. Jei atsiranda šortintojai, tai naiviai patiklūs investuotojai gali arba pirkti realias Graikijos akcijas, arba sudaryti sandėrius su šortintojais. Rezultatas- akivaizdus: esant daug šortintojų Graikijos akcijų paklausa sumažės. Todėl, jei Graikija nori ir toliau skolintis iš naiviai patiklių investuotojų, ji turi arba pasiūlyti geresnes sąlygas nei šortintojai, arba sunaikinti šortinimo galimybę.

    Taip kad ne kvailystės čia, o konkurencinė kova dėl to, kas pirmasis užvaldys naiviųjų ir patikliųjų pinigus.

    Nebent aš kažko nesuprantu?

    AtsakytiPanaikinti
  2. @ Kibiras:
    Sakysim, kad yra racionalių investuotojų, turinčių Graikijos obligacijų. Jeigu šortinimas leidžiamas, vadinasi gali atsirasti šortintojų, kuriems ateityje reikės nusipirkti Graikijos obligacijų, kad galėtų grąžinti skolą. Jeigu šortinimas uždraudžiamas, tokia potenciali ateities paklausa panaikinama, todėl obligacijos atpinga.

    P.S. Ar tavo emailas nepasikeitė?

    AtsakytiPanaikinti
  3. 2 Šališkas: Tu nenurodei klaidos mano išvedžiojimuose, kodėl skolintis bandančiai Graikijai yra nenaudingi šortintojai.

    Tu taip pat pateiki argumentą, kad šortinimo galimybė PADEDA parduoti (tarkim) dviejų dienų akcijas šiandien, nes jų pirkėjai žino, kad jas bus galima parduoti rytoj vietoj to, kad parduoti poryt.

    Kas aišku yra pliusas, bet manau, tikrai ne itin didelis. Visgi pirkant poryt subręsiančias akcijas svarbiausias yra Graikijos vyriausybės pažadas jas išpirkti. Opcija parduoti rytoj, kurios niekas nežada, ir kuri gali atsirasti, o gal ir neatsirasti- neesminė detalė.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Naked short selling yra ydinga praktika, padidinanti shortin'amo instrumento kiekį rinkoje ir kaip taisyklė dėl smukdanti to instrumento kainą.

    Rinkoje kaip lygiaverčiai dalykai pradeda cirkuliuoti obligacijos ir pažadai pristatyti obligacijas trijų dienų bėgyje. Rinkos dalyviams tie dalykai neatskiriami.

    Graikijos centrinis bankas trijų dienų kliringo laikotarpį Graikijos vyriausybės skolos obligacijoms Graikijos komercinių bankų prašymu padidino nuo trijų iki dešimties dienų - matyt prišortinę savų obligacijų nebegalėjo be nuostolių vieni kitiems pristatyti.

    Žinoma tai neigiamai įtakojo tų obligacijų kainą, ir žinoma vokiečius galėjo ištikti "moralinė isterija", kai paaiškėjo, kad tokiais būdais numuštus vertybinius popierių kainą supirkinėdamas atstatinėja ECB, o Vokietijos mokesčių mokėtojai Graikijos gelbėjimui po tokių juokų privalo skirti šimtus milijardų.

    Ne tai, kad visos valdiškos finansų rinkų reguliavimo iniciatyvos geros, bet ši buvo adekvati.

    AtsakytiPanaikinti
  5. @anarchistas
    Padariau baisų dalyką. Pasiskolinau iš draugo butelį alaus, pažadėjau grąžinti po trijų dienų, alų išgėriau. Reiškias rinkoje kaip lygiaverčiai dalykai pradėjo cirkuliuoti alus ir pažadai pristatyti alų trijų dienų bėgyje. Alus nepagrįstai atpigs...

    AtsakytiPanaikinti
  6. @Nyazoff
    Tai kad nė velnio neišgėrei tu to alaus- tu jį pardavei kitam ištroškusiam draugui. Dėl to šiandien alaus gamykla, turinti likvidumo problemų, turėjo pardavinėti alų pigiau, kad padidintų paklausą ir parduotų vieną papildomą butelį. Bėda ta, kad teko pigiau parduoti ne tik tą vieną papildomą alaus butelį, bet aplamai vidą tą dieną parduodamą alų.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Pavyzdys su alum iliustruoja mažai ką bendro su įrašo tema turintį paprastą šortinimą, o Vokietija daro spaudimą 'naked short selling' uždraudimui.

    Nyazoffui ir Šališkam stebėtojui už dalykinės srities neišmanymą (arba sąmoningą skirtumų ignoravimą) -1.

    AtsakytiPanaikinti
  8. @Kibiras
    Visiškai sutinku, kad Graikijos obligacijų vertės svarbiausias veiksnys - tikimybė, kad jos bus išpirktos. Bet bandymai kovoti su šortinimu mažina likvidumą ir parodo valdžios institucijų nusistatymą prieš rinkas, todėl jie šiek tiek mažina obligacijų vertę.
    Kalbant apie neracionalius investuotojus, man atrodo jie linkę pervertinti tiek potencialų pelną, tiek potencialias grėsmes, todėl jei jie šiuo metu turėtų ženklią įtaką Graikijos obligacijoms, šios tik dar labiau atpigtų.

    @anarchistas
    Kibiras rašė apie šortinimą bendrai, o mano komentaras vienodai tinka ir naked, ir paprastam shortinimui.

    Nyazoff'as truputį šaipėsi iš frazės "Rinkoje kaip lygiaverčiai dalykai pradeda cirkuliuoti obligacijos ir pažadai pristatyti obligacijas trijų dienų bėgyje", nes bet koks šortinimas (ir bet koks skolinimasis) yra pažadas ką nors kada nors pristatyti.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kaži, ar visi jūsų blogo skaitytojai suprato, kur kalbėjote rimtai, kur truputį šaipėtės, ar kad paprasto SS privalumus iliustruojantys pavyzdžiai argumentuojant prieš NSS draudimą yra šaipymasis.

    Būtų usable naudoti kokį ženkliuką, pvz. ;) ar sukryžiuotus pirštus. Galėtumėte drąsiai tokiu žymėti visą šį blogo įrašą.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aš visada labai rimtai.
    Specialiai parašiau, kad pasiskolintą alų išgėriau, tai reiškia, kad įvyko baisus dalykas - alaus NSS. Alaus SS būtų jei alus būtų saugomas spintelėje.

    AtsakytiPanaikinti
  11. @Nyazoff:
    Tavo ironija kažkaip visai nieko neįrodo. Jei jau nori kalbėti apie alaus shotsell'inimą, tai padaryk pilną minties eksperimentą, ir atsakyk į klausima: kuriuo atveju alaus fabrikas uždirba daugiau?

    Kalbėti apie šortselinimo draudimą kaip apie nesąmonę aplamai vargu ar tiktų, nes draudimai ir/ar ribojimai paplitę nuo JAV, Olandijoje, Japonijoje, Australijoje, Šveicarijoje ir t.t.

    Taip kad turime eilinį įprastos praktikos atvejį ir nieko čia ypatingo.

    AtsakytiPanaikinti