2010 m. liepos 23 d., penktadienis

Ar spekuliantai geriau už kitus atpažįsta tiesą

Neseniai pakliuvo į rankas G.Soros'o knyga "Naujoji finansų paradigma". Apie ją dar parašysiu plačiau, o kol kas užkliuvo Soros'o teiginys, kad jis mano gebąs geriau už kitus atskirti tiesą nuo netiesos, nes
  • gyveno tiek socializmo, tiek kapitalizmo sąlygomis
  • yra spekuliantas, taigi negali sau leisti ignoruoti realybės, nes patirs didelių nuostolių 
Tai priminė E.Yudkowskio pastabą, kad jei profesija padeda žmonėms racionaliau mąstyti, tai programuotojai turėtų būti racionalesni už mokslininkus, nes mokslininkas kad jo paskutinė teorija buvo klaidinga sužino geriausiu atveju kartą per pusę metų, o programuotojas - mažiausiai kelis kartus per dieną. Spekuliantai (ir galbūt kiti verslininkai) šiuo požiūriu yra padidintos rizikos grupėje. Jie nuolat priima svarbius sprendimus remdamiesi nepilna informacija, todėl ne visada gali sau leisti pasakyti "aš nežinau". Be to, kai pavyksta uždirbti pinigų iš dalies dėl asmeninių savybių, o iš dalies dėl sėkmės, labai žmogiška yra patikėti, kad lemiama buvo ne sėkmės, o asmeninių savybių įtaka. Dėl to geresni filosofai galbūt būtų spekuliantai, kuriems nepasisekė, bet deja jų knygos perkamos gerokai prasčiau.

1 komentaras:

  1. Buvau susigundęs šia knyga. Ir nors turiu apgailėtinas žinias apie finansus ir ekonomiką, susidarė įspūdis, jog knyga - nieko verta.

    Lauksiu profesionalesnių vertinimų;)

    AtsakytiPanaikinti