2010 m. rugpjūčio 10 d., antradienis

Ką darys JAV centrinis bankas?

Atėjo metas prisiminti seną įprotį nekantriai laukti kiek dažniau nei kas antrą mėnesį JAV centrinio banko skelbiamų sprendimų. Šiandien vakare bus paskelbtas naujausias sprendimas, ir kaip senais gerais laikais, dabar vėl galima dėlioti įvairių variantų tikimybes, bei spėlioti, kokia galėtų būti rinkos reakcija į galimus sprendimus. Jau kuris laikas šio malonumo nebuvo, nes JAV rezervų norma ilgam užstrigo 0-0.25% intervale. Kai kas pabandė atgaivinti šį "sportą" šių metų pradžioje, vis tikėdamiesi kad Fed'as (JAV centrinis bankas) prabils apie išėjimo iš nulinių palūkanų zonos strategiją ar paskelbs apie išpampusio balanso mažinimą. Tačiau iš tiesų buvo aišku, kad kalbantieji apie išėjimo strategiją per daug skuba. Intriga dėl šios dienos Fed'o sprendimo atsirado dėl priešingos priežasties - yra tam tikra galimybė, kad JAV centrinis bankas dar labiau padidins monetarinį stimuliavimą. Toks žingsnis tikrai galėtų sumažinti W formos recesijos atėjimo tikimybę.

Visai kitokios nuotaikos Europos centrinio banko stovykloje. ECB, demonstruodamas tvirtą ranką, nepratęsė metinių likvidumo aukcionų ir taip pakėlė į viršų EURIBOR'ą. Aišku, tvirta ranka irgi turi savo pliusų - jei ekonominiai sunkumai vėl privers švelninti Eurozonos monetarinę politiką, toks švelninimas nepradės gadinti ilgalaikių eurozonos infliacijos lūkesčių.

Papildymas. JAV centrinis bankas nusprendė šiek tiek sušvelninti monetarinę politiką. Krugman'o reakcija - čia.

1 komentaras:

  1. Bandau prognozuoti:

    JAV centrinis bankas, nekeisdamas retorikos apie ekonomikos būklę ir perspektyvas, paskelbs nuosaikią ~3 metų trukmės vyriausybės obligacijų supirkimo programą.

    Tuo pat metu FRB be didesnių komentarų ir toliau laipsniškai didins vidutinę savo obligacijų portfelio trukmę.

    AtsakytiPanaikinti