2010 m. rugpjūčio 25 d., trečiadienis

Paul Krugman apie Vokietiją

Paul Krugman lygina Vokietijos ir JAV ekonomikas krizės metu, ir pateikia realaus BVP grafiką, iš kurio matosi, kad BVP Vokietijoje nukrito truputį labiau, nei JAV. Nors Vokietijos atsigavimo tempai greitesni, JAV ekonomika dar tebėra priekyje. Pagrindinė Vokietijos krizės priežastis - sumažėjęs eksportas į šalis, kuriose sprogo nekilnojamo turto burbulai. Krugmanas kritikuoja Vokietiją, bet nepasako, kad žmonėms Vokietijoje žymiai geriau, nes sėkmingai sušvelninę krizės smūgį darbo rinkai, vokiečiai išvengė reikšmingo bedarbystės padidėjimo, tuo tarpu JAV nedarbas labai išaugo ir vis nedarbo mažėjimo tendencijų JAV vis dar dar nėra. Krugmanas pyksta, kad Vokietija atsisako toliau skatinti ekonomiką didinant valstybės išlaidas, tačiau pamiršta, kad vokiečiai turi efektyvesnių būdų ekonomikai gelbėti.

8 komentarai:

  1. Man kartais Krugmaną paskaičius vis dažniau atrodo, kad nobelistas jau yra politikas, o ne analitikas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. "Krugmanas kritikuoja Vokietiją, bet nepasako, kad žmonėms Vokietijoje žymiai geriau, nes sėkmingai sušvelninę krizės smūgį darbo rinkai, vokiečiai išvengė reikšmingo bedarbystės padidėjimo, tuo tarpu JAV nedarbas labai išaugo ir vis nedarbo mažėjimo tendencijų JAV vis dar dar nėra. Krugmanas pyksta, kad Vokietija atsisako toliau skatinti ekonomiką didinant valstybės išlaidas,..."

    Iš kur čia tos nesąmonės? Nei Krugmanas pyksta, nei kritikuoja, ir išvis nekalba apie tai, kad Vokietija turėtų didinti biudžeto išlaidas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. @vklase. Politikavimas tikrai jaučiasi. Kai JAV kongrese buvo mažutė galimybė, kad praeis vokiška darbo vietų reforma, Krugmanas vokiečius gyrė.


    @Anarchistas. Tamsta dar piktesnis nei Krugmanas. Cia Krugmanas sia vasara:
    "Arguing with German deficit hawks feels more than a bit like arguing with U.S. Iraq hawks back in 2002: They know what they want to do, and every time you refute one argument, they just come up with another."

    AtsakytiPanaikinti
  4. "vokiečiai turi efektyvesnių būdų ekonomikai gelbėti"? Ir kokiegi tie budai? Mazinti islaidas?

    AtsakytiPanaikinti
  5. @Nyazoff

    Piktesnis už visai nepiktą Krugmaną. Nieko keisto - turime čia visai kito masto problemas, nei Amerikoje ar Vokietijoje. Normalios ekonominės diskusijos ir alternatyvų bubilizmo ekonominei politikai nebuvimas yra viena jų.

    Skaitau Krugmaną gana įdėmiai, tai 123 pasažas užkliuvo iškart.

    @xas

    Ekonomikos gelbėjimo būdas Vokietijoje šiuo metu yra savo konstitucinio teismo sprendimų dėl Eurosąjungos gelbėjimo priemonių neteisėtumo vilkinimas.

    Intervencijos antikonstitucinės, bet ir alternatyvos nevilioja. Tačiau būtent alternatyvos - finansų sistemos valymas nuo blogo kredito - ir būtų tikrasis, ilgalaikis ekonomikos gelbėjimo sprendimas.

    AtsakytiPanaikinti
  6. @xas
    Vokiečiai be didelių stresų susimažino darbo laiką ir gerdami alų laukė, kol atsigaus užsienio užsakymai ir vėl bus galima dirbti normalią darbo savaitę

    @anarchistas
    Kitą kartą Krugmaną skaitykite dar įdėmiau, o tai vis užkliūsite ir užkliūsite

    AtsakytiPanaikinti
  7. hmmm... nelabai suprantu kuo cia Krugman nusidejo... Jis sako, kad nera irodymu, jog valstybes islaidu mazinimas padare ka nors gero. Logiska, nes kol kas dar Vokietija nespejo ju labai sumazinti.

    Aisku, mazesnis nedarbas manykim yra gerai (nors jis Vokietijos atveju turejo tureti ir savo kaina, t.y. turejo sumazeti menesinis darbo uzmokestis), bet juk svarbu ir BVP augimas. Sutrumpinta darbo savaite vargu ar is esmes padejo sumazinti krizes padariniu dydi (BVP nuosmuki), tai galejo padeti tolygiau paskirstyti si padariniu dydi (mazesnis nedarbas, bet mazesnis ir darbo uzmokestis). Man sitas argumentas neatrodo labai susijes su valstybes islaidu didinimo klausimu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. @xas
    BVP augimas irgi svarbu. Bet gi neišeina ekonomikos laikinai perorientuoti vidaus vartojimui dviem metams kol eksportas atsigaus -per daug specializuoti tie vokiečių darbuotojai.
    Sutinku, kad kokiu procentėliu galėjo vokiečiai vidaus vartojimą dar labiau paskatinti.
    O Krugmanas nusidėjo tuo, kad politikuoja...

    AtsakytiPanaikinti