2010 m. rugpjūčio 6 d., penktadienis

Žinojimo ribos

Beveik prieš mėnesį blogo kolega Nyazoff, išnagrinėjęs ekonominę situaciją, pateikė globalinės akcijų rinkos prognozę, kad arba kepins karštis, arba spaus speigai. Komentatoriams tokia prognozė nepatiko ir priminė tuščiažodžiavimą: "kaip išsamu, arba rytoi lis arba nelis... Jei lis, imsim sketį, jei nelis, dėsimės kepurę..". Iš tikrųjų komentatorių priekaištai neturi jokio pagrindo. Pagrįstai prognozuojant akcijų rinką, visada gaunamas tikimybių pasiskirstymas. Kartais, kai ekonominės perspektyvos yra itin aiškios, gaunamas gan siauras pasiskirstymas, ir per daug nemeluojant galima imti tikimybių vidurkį ir sakyti "progozuoju, kad per metus akcijos pabrangs X procentų". Deja, šiuo metu ekonominė situacija pakankamai nestabili, ir potencialiems investuotojams į pasaulio akcijų rinką vertėtų žinoti, kad šiuo metu situacija yra pakankamai pavojinga. Ar norėtumėte eiti rytoj į žygį, jei sinoptikai prognozuotų temperatūrą nuo -15 iki +25 laipsnių Celsijaus?

P.S. Vakar įdėjau nuorodą "Luck and Skill", ten kaip tik ir rašoma, kad panašiai kaip sporto varžybose, investavime susijungia du dalykai - atsitiktinumas ir sugebėjimai.

5 komentarai:

  1. Vis dėl to, jei sinoptikai prognozuotų temperatūrą nuo -15 iki +25, tai yra tas pats, kas pasakyti, kad nežino, kokia rytoj bus temperatūra.

    Akcijų rinka prognozuojama gali būti tik dėl vieno faktoriaus - akcijas perka ir parduoda žmonės, todėl jei galima prognozuoti jų sprendimus, galima prognozuoti ir kainas. Tuo ilgai buvo naudojamasi, nes realiai pirmiau brokeriai nuspręsdavo tendencijas, o vėliau jas įgyvendindavo pritraukdami per daug nemąstančius investuotojus. Dabar ta sistema sugriuvo ir kiekvienas investuojantis bando suvokti, kokios galimybės, kad akcijos kris ar leisis, o kai nėra kas jiems to pasako (nes brokeriais nebe pasitiki), tai jie nekoordinuoja savo veiksmų, todėl sistemoje atsirado daugiau atsitiktinumo.

    Ankščiau investavime buvo atsitiktinumas ir sugebėjimas įkalbėti žmones. Dabar, kai įkalbėti (manipuliuoti) sunkiau, turėtų stiprėti teorinis modelis - atsitiktinumas ir informacija.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taigi "nezinojimo ribos". Jei sinoptikai prognozuotų temperatūrą nuo -15 iki +25, sakytume, kad jiems ne visi namie. Visais metu laikais yra tam tikra vidutine temperatura. Aisku, gali buti siek tiek karsciau ar salciau. Todel pavyzdys absoliuciai netinkamas. Ar cia norite deti kokia nors aliuzija i apokalipse? Tokiu atveju blogo aprase praleistas keletas zodziu - ekstrasensorika, laisve, pseudoekonomika...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Papildymas - "i rinku apokalipse".

    AtsakytiPanaikinti
  4. @Anonimiskas
    Rinka ne tokia stabili sistema kaip klimatas. Ir jeigu tikite rinkos sinoptiku, kuris jums sako, kad akcijos brangs X%, jūsų investicijų portfelį tikrai gali ištikti apokalipsė.

    AtsakytiPanaikinti
  5. priešingai, nei prognozuojant orus, rinkoje yra 1001 veiksnių - visiškai nevienodo svorio, galios ir svarbos. Pridedam market meikerių intencijas ir turėsim temperatūras -40 iki +60. Turim realiai vis dar nesprogusį ekonomikos burbulą, kokio pasaulis dar neregėjo

    AtsakytiPanaikinti