2010 m. rugsėjo 29 d., trečiadienis

Maisto kainos kyla, nes bankai spausdina pinigus?

Paskutiniu metu tenka išgirsti daug versijų, dėl ko kyla maisto produktų kainos. Viena iš jų - visame pasaulyje valdžia skatindama ekonomiką, prispausdino daug pinigų, ir todėl pabrango maistas. Nekilnojamas turtas nepabrango dėl ekonominių sunkumų ir pasibaigiusio tikėjimo, kad nekilnojamas turtas būtinai brangz, tuo tarpu ilgalaikio vartojimo prekės nepabrango dėl to, kad žmonės krizės metu susilaiko nuo tokių pirkinių, bei dėl stipraus konkurencinio spaudimo, todėl pinigų masės banga labiausiai pakenkė duonos ir grikių valgytojams.

Ar iš tiesų dėl besaikio pinigų spausdinimo maistas gali pabrangti labiau nei kitos prekės ir atlyginimai? Ne. Visų pirmą, maisto vartojimas yra santykinai stabilus, žmonės stengiasi nebadauti ir krizės metu, o gavę papildomų pinigų, juos išleidžia kitiems poreikiams tenkinti. Visų antra, su pinigų masės didėjimu paprastai būna susijęs paskolų bumas, ir pabrangsta tai, kam įsigyti imamos paskolos (nors greitieji kreditai paskutiniu metu ir paplito, maisto įsigijimui jų niekas neima, na gal išskyrus kai kuriuos specifinius gėrimus). Visų trečia, padidėjus pinigų masei, padidėja vertybių, kuriomis galima apsiginti nuo infliacijos, paklausa. Maistas šiam tikslui blogai tinka - jis greitai genda. Nors jei pamatysite savo pažįstamą Austrų ekonomikos mokyklos atstovą, parduotuvėje prisikrovusį pilną vežimėlį konservų, galite įtarti, kad artėja infliacijos banga. O jei tas jūsų pažįstamas dar ir suspėjo priaugti svorio, pagirkite jį už įžvalgumą - jis pasinaudojo gamtos suteiktu būdu taupyti pinigus, vartojant daugiau maisto tada, kai jis pigus.

6 komentarai:

  1. "Ar iš tiesų dėl besaikio pinigų spausdinimo maistas gali pabrangti labiau nei kitos prekės ir atlyginimai? Ne."

    Taip.

    Google paieška "inflation hedge commodities" - 181 tūkstantis rezultatų.

    2008-ųjų žaliavų kainų šuolis - akivaizdi iliustracija. Sakyti, kad jį lėmė grynai besaikis pinigų spausdinimas būtų labai netikslu, bet maistas tikrai gali pabrangti labiau nei kitos prekės ir atlyginimai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. p.s. šiom dienom tai vadinama "likvidumo nutekėjimu"

    AtsakytiPanaikinti
  3. @anarchistas

    commodities - tai ne tik maistas, bet ir kai kurie lėčiau gendantys daiktai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aukso kaina tai tikrai kyla dėl spausdinamų pinigų, o maisto kaina gal labiau dėl "New World Order".

    Complete and continuous social assistance (minimum income, full time Job, gratuitous education based on testing, public health care)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aukso kaina ne tiek ir svarbi pinigų politikai, o maisto - svarbi.

    Centrobankininkai bando nuduoti, kad dirba orientuodamiesi į vartotojų prekių krepšelio (kurio esminė dalis yra maistas) infliacinius (kainų svyravimo) lūkesčius, ir net gali juos valdyti. Juokas pro ašaras.

    Iš ties tik "palaiko finansinių aktyvų kainas", supirkdami juos antinėje rinkoje iš draugų pagal nedeklaruotas taisykles. Kur jau iki maisto kainų - juodo darbo viešųjų ryšių samdiniams.

    Nyazoff?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Bulvių kainos mažiau svarbios monetarinei politikai, nes jos labai priklauso nuo derliaus ir labai dažnai kinta. Kitos vartotojų krepšelio dalys gerokai svarbesnės.

    AtsakytiPanaikinti