2010 m. rugsėjo 29 d., trečiadienis

Raibumynai

Ar pasisekė tiems, kas pirmi gavo naujus centrinių bankų išleistus pinigus?

Six rules

Mokytojai už marichuaną

Amerikiečiai eis dirbti runkeliais

Latvijos politinis žemėlapis

Mises Circle speech

2 komentarai:

  1. Pirma nuoroda gera, reikia išversti. Čia S.Sumneris atsako komentuotojui:

    "Bet labiausiai man rūpi tai, kas pirmas gauna naujai atspausdintus pinigus ir gali juos išleisti prieš pakylant kainoms"

    Pirmiausia naujus pinigus gauna buvę obligacijų turėtojai. Bet negalima sakyti, kad jiems pasiseka, nes seni pinigai parduotuvėse verti tiek pat kiek nauji. Dėl to jei neturi galimybių parduoti obligacijų centriniam bankui, jas gali parduoti kitiems žmonėms, ir panaudoti gautus pinigus daiktams pirkti. Dėl to gavusieji naujų pinigų neturi jokio specialaus pranašumo.

    Kitas nesusipratimas yra idėja, kad galima ką nors nusipirkti prieš pasikeičiant kainoms. Tie dalykai, kuriuos perkant lengviausia uždirbti (pvz. žaliavos) pabrangsta iš karto, kai tik centrinis bankas paskelbia apie monetarinės politikos pokyčius. Yra kainų, kurios keičiasi lėtai, bet visi 300 mln amerikiečių turi vienodas galimybes jų nusipirkti. Tie, kas neturi pinigų, gali ką nors parduoti už senus pinigus, ir pirkti tuos daiktus, kurių kainos lėtai keičiasi, prieš joms padidėjant.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dar reikia pridurti, kad akivaizdų pranašumą prieš kitus turi austrai - jie pirmi pastebi, kad atsirado naujų pinigų, ir apsisaugodami nuo infliacijos, nusiperka konservų. Apie tai - mano šios dienos straipsnelis "Maisto kainos kyla, nes bankai spausdina pinigus?" ( http://www.nematomaranka.lt/2010/09/maisto-kainos-kyla-nes-bankai-spausdina.html )

    AtsakytiPanaikinti