2010 m. rugsėjo 27 d., pirmadienis

Rothbard'o pasekėjams teks prisiminti neigiamų skaičių aritmetikos dėsnius

Šis straipsnelis - apie ekonomikos burbulus, pinigų spausdinimą, krizes, Austrų ekonomikos mokyklą, ir žmones, kurie aklai myli ekonomistą M. Rothbard'ą.

Panagrinėkime labai supaprastintą ekonomikos burbulų ir krizių modelį. Vieną kartą valdžia ima ir atspausdina daugiau pinigų, negu žmonės tikėjosi, kad jų bus spausdinama. Kaip teigia Rothbard'as, sunku tiksliai nustatyti momentą, po kurio žmonės supras, kad atspausdinti papildomi pinigai yra nepadengti realiais ekonominiais resursais, tačiau kurį laiką valdžia apgaus žmones ir iškreips ekonomiką. Kaip iliustravo R. Šimašius, "Jeigu jau visiškai paprastai tai paaiškinti - bumas ekonomikoje yra tada, kad statoma 10 namų, nors plytų ir kitų medžiagų turima tik penkiems (statoma todėl, kad buvo parūpinta daugiau pinigų, kurie sudarė įspūdį, kad nupirksi daugiau plytų)." Akivaizdu, kad amžinai taip tęstis negali, ir neišvengiamai artėja krizės valanda, kai "suprantama, kad visų namų neužbaigsi (nes paskui pinigų masės padidėjimą brangsta plytos ir paaiškėja, kad net su padidėjusiais pinigais plytų dešimčiai namų nenupirksi), todėl dalis statybų užšaldoma."

Šituos elementoriškus dalykus Austrų ekonomikos atsovai Lietuvoje yra puikiai įsisąmonę, ir tuo yra žymiai pranašesni už daugelį kitų ekonomikos ekspertų. Tačiau yra du įsisąmonimo būdai - aklas dogmatiškas iškalimas, ir normalus mokslinis supratimas. Deja pas mus per dažnai pasitaiko, kad aklai iškaltos austrų ekonomikos mokyklos dogmos dangstomos citatomis iš klasikų veikalų, ir pamirštama atsižvelgti į realybę.

Prisiminkime mokyklinio penktos klasės aritmetikos kurso dalį apie neigiamus skaičius, ir panagrinėkime, kaip Austrų mokyklos krizės modelis veikia priešingame režime - kai valdžia netikėtai atspausdina mažiau pinigų, negu žmonės tikėjosi (apie tokį pratimą nemaža dalis Austrų mokyklos atstovų bijo net pagalvoti). Lengva įsitikinti, kad tokio dirbtinio pinigų bado efektas bus priešingas - statomi tik trys namai, nors medžiagų turime net penkiems (statomi tik trys, nes valdžia dirbtinai sumažino pinigų, o tai sudarė įspūdį, kad pritrūks plytų).

Valdžia žymiai dažniau daro klaidą, kai prispausdina per daug pinigų, o ne per mažai, ir paprastai galioja Austrų verslo ciklo modelis tradiciniame režime. Per mažas pinigų prispausdinimas yra labai reta išimtis. Tačiau mūsų visų nelaimei, šiuo metu būtent taip yra atsitikę JAV - ten valdžia buvo žmones įtikinusi, kad spausdins tiek dolerių, kad kiekvienais metais vidutinis kainų lygis kils 2%. 2008 m. pabaigoje žmonės buvo žiauriai apgauti - dolerių buvo atspausdinta per mažai, infliacija nukrito žemiau normos, o būsto krizę JAV centrinis bankas tokiu būdu perkėlė ir į visus kitus ekonomikos sektorius.

5 komentarai:

  1. Prieš aštriai kritikuojant poziciją nepakenktų pasistengti ją pirmiausia suprasti. Rothbard'as (ir kiti man žinomi "austrai") niekada neteigė, kad verslo ciklai įsisuka kai "valdžia ima ir atspausdina daugiau pinigų, negu žmonės tikėjosi, kad jų bus spausdinama". Jo, ir kitų "austrų", argumentas yra tas, kad verslo ciklai įsisuka, jei valdžia spausdina pinigus, kurie rinkos dalyvius pasiekia ne vienu metu. Jei pinigai rinkos dalyvius pasiekia ne tik, kad ne vienu metu, bet dar ir per kredito rinkas, atsiranda papildomi iškraipymai dėl dirbtinai sumažėjusių palūkanų.

    AtsakytiPanaikinti
  2. @Giedrius
    Rašydamas rėmiausi Rothbardo knygos "The Mystery of Banking" skyriumi "Inflationary or Deflationary exptectations", kur Rothbardas kalba, kaip valdžia apgauna žmones, kai atspausdina daugiau pinigų, negu jie tikisi, kad bus jų spausdinama.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Inflationary or Deflationary _expectations_.
    Ir turbūt ne atspausdina, o prispausdina.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tavo nurodytą skyrių ką tik perskaičiau, jame nėra nieko net panašaus į tai, ką tu vadini "austrų" ekonomikos burbulų ir krizių modeliu.

    Visą knygą nors ir skaičiau seniai, bet kiek pamenu ji gera, t.y. ir kituose jos skyriuose nerašo nieko panašaus. Jei skaitei ją, o ne kokio nors monetaristo ištrauktą citatą iš jos su klaidinga interpretacija, rekomenduoju ramiai perskaityti visą knygą dar kartą ir pataisyti šį įrašą.

    Jei visos knygos skaityti nenori, apie "austrų" krizių modelį gali paskaityti kad ir to paties Rothbard'o trumpesnį parašymą čia: http://mises.org/tradcycl/econdepr.asp, kad kitame įraše ir vėl nesigautų straw man bashinimas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. @Giedrius
    Mano nurodytame skyriuje nurodyta infliacijos lūkesčių įtaka verslo ciklui ir jo trukmei, šis svarbus klausimas dažnai praleidžiamas trumpesniuose masiniam vartojimui skirtuose tekstukuose. Rekomenduoju šį skyriu tamstai perskaityti tris kartus.

    AtsakytiPanaikinti