2010 m. spalio 4 d., pirmadienis

Ar Lietuvoje yra per daug pinigų?

Ar egzistuoja kokie nors kriterijai, pagal kuriuos galime nustatyti, ar valstybėje yra per daug pinigų, ar per mažai? Taip. Nors vienas kitas per daug dogmatiškas Austrų ekonomikos mokyklos atstovas teigia, kad pinigų visada yra per daug, iš tiesų optimalus pinigų kiekis yra toks, kai žmonėms geriausiai sekasi koordinuoti savo ekonominės veiklos planus. Esant tinkamai pinigų politikai, pinigų kiekis yra pilnai padengtas realiais ekonomikos resursais, kainų dinamikos lūkesčiai atspindi realią ekonomikos būklę ir atitinka pinigų vertės standartą.

Kas atsitinka, kai pinigų yra per daug? Tokiu atveju pinigai tampa nepadengti realiais ekonomikos resursais. Žmonems atrodo, kad kainos kils lėčiau, negu iš tikro, tai sukuria turto iliuziją. Kyla perteklinių investicinių projektų bumas, atsiranda ekonomikos burbulas.

Kas atsitinka, kai pinigų yra per mažai? Ekonomikoje atsiranda resursų perteklius, lyginant su pinigų mase. Atsiranda visuotinis nedarbas, stoja visi gamybos ir prekybos sektoriai. Sukuriama skurdo iliuzija. Stabdomi visi naudingi investiciniai projektai, nes pinigai signalizuoja, kad ekonomikai trūksta resursų, nors iš tikrųjų egzistuoja resursų perteklius. Žmonėms atrodo, kad kainos kils labiau, nei jos iš tikrųjų turėtų kilti, esant tokiam pinigų masės trūkumui.

Šiuo metu Lietuvoje pinigų kiekis yra artimas optimaliam, tačiau pinigus turi ne tie, kam iš tikrųjų jų reikia. Per daug pinigų turi valdžia, kuri masiškai skolinasi pinigus. Augant valstybės skolai, kyla iliuzija, kad viešasis sektorius yra Lietuvos ekonomikos ateities garantas. Per mažai pinigų turi privatus sektorius, juk dėl didžiųjų valstybių monetarinės politikos klaidų vis dar sunku gauti paskolas geriems privatiems investiciniams projektams. Per mažai pinigų turi eksportuotojai, nes daugelyje užsienio valstybių pinigų kiekis vis dar dirbtinai mažas. Siekiant išspręsti ekonomikos problemas, valdžia pasiskolintus pinigus turėtų atiduoti mokesčių mokėtojams.

4 komentarai:

  1. Ačiū už atsakymą.
    Jeigu sakote, kad pinigų gali būti per mažai, būtų įdomu sužinoti kokį nors istorinį pavyzdį, kai pinigų buvo per mažai.

    O aš pats nesu sugalvojęs jokio verslo ciklo modelio - viską seniai parašė Hayekas ir Rothbardas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jei kalbi tik apie dabartinį pinigų kiekį, rizikuoji būti apkaltintas naiviu monetarizmu su pastoviu V, ir kitokiais http://www.marginalrevolution.com/marginalrevolution/2010/10/does-money-boost-real-output.html negerais dalykais. Tiksliau būtų klausti, ar racionalūs ateities pinigų kiekio lūkesčiai http://www.nematomaranka.lt/2009/12/apie-lukesciu-svarba-monetarinei.html yra per dideli, ar per maži.

    AtsakytiPanaikinti
  3. "Naivus" monetarizmas sako, kad geriausi lūkesčiai yra tada, kai bendra pinigų masė auga po x%, nu ne, visgi po y% per metus, ir visi tiki, kad visada taip buvo ir bus, ir per amžius, amen.

    AtsakytiPanaikinti