2010 m. spalio 20 d., trečiadienis

Austrų ekonomistai aiškinasi, kur dingo infliacija

Ilgą laiką prognozavę artėjančią hiperinfliacijos bangą, austrų ekonomikos mokyklos atstovai susizgribę pradėjo aiškintis, kur prapuolė taip lauktas kainų lygio sprogimas.

Atsakymai du:

1. Austrų teorijos geros, tik blogai pritaikėme faktus. Austrų pakraipos ekonomistų tūzas Robert Murphy iš pradžių išsigando augančios pinigų masės M1, o kai ta nustojo augti, vis vylėsi, kad augimas vėl neišvengiamai atsinaujins. Faktas, kad biržų spekuliantai savo infliacijos prognozes apskaičiavo gerokai tiksliau nei R. Murphy, ir matyt jie rėmėsi kitomis, ne austrų teorijomis.

2. Visus naujus atspausdintus pinigus gavo bankininkai, jie pirko akcijas, o ne agurkus, todėl infliacija pasireiškė ne vartojimo krepšelyje, o finansinių instrumentų kainoje. Deja, R. Murphy nepaaiškina, kodėl bankininkai bent dalies gautų pinigų nepaskolino agurkų valgytojams, juk toks skolinimas turėtų būti labai pelningas, jei iš tiesų grėstų infliacijos banga.

Susiję įrašai:
Maisto kainos kyla, nes bankininkai spausdina pinigus?
Rothbard'o pasekėjams teks prisiminti neigiamų skaičių aritmetikos dėsnius

5 komentarai:

  1. O kodėl pelninga skolinti agurkų valgytojams? Juk kaip tik paskolinus pinigus infliacija suvalgytų jų vertę. Agurkų valgytojai nemokės palūkanų, atitinkančių tikėtiną infliaciją. Vat būtent dėl infliacijos baimės ir sukišta viskas į auksą, akcijas ir pan., nes tai kur kas geriau nei paskolos apsaugu nuo infliacijos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. @Justinas
    Pelninga perskolinti pinigus agurkų valgytojams. Pasiskolini pinigu už minimalias palūkanas, paskolini juos už didesnes palūkanas agurkų valgytojams. Ir gautą, ir suteiktą paskolą po poros metų suvalgys hiperinfliacija, o marža liks tavo.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Viena iš problemų su 2 - ką padarė su pinigais tie, iš kurių bankininkai nusipirko akcijas?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aha, o jei po punkto Nr 2. seka punktas Nr. 3 "Akcijos baigėsi, dabar jie (bankininkai, gavę/prispausdinę popierinių pinigų) perka grikius, pieną ir auksą" ?

    AtsakytiPanaikinti
  5. @Šališkas Stebėtojas

    Padėjo indėlį į banką :)

    AtsakytiPanaikinti