2010 m. spalio 13 d., trečiadienis

Kokia yra pagrindinė pasaulinės krizės priežastis - pinigų trūkumas ar saugaus turto trūkumas?

Ekonomistai vis dar ginčijasi, dėl ko po Lehman Brothers bankroto kilo pasaulinė recesija. Fiskalinės politikos šalininkai teigia, kad dėl bankinės sistemos veiklos netobulumų ekonomikai pritrūko saugaus turto, tuo tarpu monetaristai sako, kad centriniai bankai nepatenkino laikinai išaugusios pinigų paklausos. Fiskalinės politikos šalininkai įrodinėja, kad tradicinė monetarinė politika šiuo metu neefektyvi - centriniai bankai, spausdindami pinigus, vienos rūšies saugų turtą pakeičia kitu, tačiau nuo to saugaus turto trūkumas nė kiek nesumažėja. Monetaristai teigia, kad centriniai bankai galėtų pagreitinti krizės pabaigą padidindami likvidaus turto kiekį iki optimalaus dydžio.

Blogo Nematoma Ranka angliškasis variantas The Money Demand įsijungė į šią diskusiją, ir pateikė faktų, įrodančių, kad kertinė ekonomikos problema visgi yra pinigų trūkumas. Po Lehman Brothers bankroto saugus, tačiau mažiau likvidus turtas, toks, kaip su infliacija susietos valstybės obligacijos, aukso kasyklų akcijos santykinai atpigo - kilo toks stiprus pinigų trūkumas, kad teko išparduoti net ir labai saugų turtą. Apie tai kalbantį The Money Demand straipsnį pacitavo populiariausias Kanados ekonomikos blogas Worthwhile Canadian Initiative, bei JAV makroekonomikos ir rinkų blogas Macro and Other Market Musings. Na, o dar anksčiau mūsų straipsnį apie tai, kaip pinigų trūkumas sukėlė valstybės obligacijų burbulą, citavo vienas populiariausų ekonomikos blogų pasaulyje Marginal Revolution.

Papildymas (10/13). Besidomintiems skaitytojams gali būti įdomus ir detalus priešingos nuomonės išdėstymas. Čia Brad DeLong įrodinėja, kad krizės priežastis - saugaus turto trūkumas.

3 komentarai:

  1. Na bet ir nesikuklinate su antraštėmis.

    Tam, kad kiltų "toks stiprus pinigų trūkumas", dalis iki tol saugiu laikyto "turto" staiga masiškai atsivėrus akims turėjo tapti nebesaugiu.

    Kodėl tas (finansinis) turtas staiga nustojo būti saugiu? Aš sakyčiau, kad kaip ir kiekvienoje ponzi schemoje, galų gale pritrūko didesnių kvailių, kuriems jį būtų galima parduoti.

    Bet nebūsite visiškai neteisūs, jeigu atsiribodami nuo tokių sąlyginumų kaip turto neproduktyvumas, apskritai turto realaus neegzistavimo ir nedisponavimo rizika, žiūrėdami iš makroekonominio paukščio skrydžio, sakysite kad pagrindinė pasaulinės ponzi krizės priežastis buvo pinigų trūkumas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kai kas galvoja, kad dalis saugiu laikyto turto tapo nesaugiu, ir dėl to savaime pritrūko pinigų. O iš tikro atvirkščiai - pritrūko pinigų, ir tada net objektyviai saugus turtas atpigo. Ir gavosi anti-Ponzi schema - nuolat po 2% per metus nuvertėjantys doleriai pradėjo nesveikai brangti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Krizė kilo, nes labai saugiu laikytas JAV nekilnojamas turtas atpigo ir dėl to užsilenkė didelė dalis finansinės sistemos.

    AtsakytiPanaikinti