2010 m. spalio 18 d., pirmadienis

Lietuvos bankroto rizika, euras ir biudžeto išlaidos

Tezės apie trečiojo ketvirčio valstybių bankroto rizikos duomenis:
  • Prieš tris mėnesius Nematoma Ranka džiaugėsi mažėjančia Lietuvos bankroto rizika, tačiau per paskutinį ketvirtį Lietuvos bankroto rizika iš esmės nepasikeitė, o pavojingiausių valstybių sąraše Lietuva iš devynioliktos vietos pakilo į šešioliktą.
  • Tikimybė, kad Lietuva bankrutuos per ateinančius penkis metus, finansų rinkų dalyvių nuomone sudaro apie 17,5%. Didelė valstybės bankroto baimė blogina šalies ūkio plėtros perspektyvas, tai ypač galioja su vidaus vartojimu ir nekilnojamu turtu susijusiems ekonomikos sektoriams. Tuo tarpu trečioje saugiausioje pasaulio valstybėje Švedijoje bankai sėkmingai pučia naują nekilnojamo turto burbulą.
  • Jei Lietuva būtų euro zonos narė, su dabartine ekonomikos statistika Lietuvos bankroto rizika būtų gerokai mažesnė nei dvidešimt pirmoje vietoje rizikingiausių valstybių sąraše esančios Ispanijos ar dvidešimt trečioje vietoje esančios Italijos. Euro įvedimas stipriai pagelbėtų Lietuvos ekonomikai.
  • Valstybės išlaidų valdymas yra labai svarbi priemonė valstybės bankroto rizikos mažinimui. Gerai, kad prezidentė sukritikavo Vyriausybės sprendimą kitų metų biudžeto projekte įrašyti didesnes išlaidas nei šiemet.

3 komentarai:

  1. Ar galima konkrečiau dėl euro įvedimo ? Kaip euras pagelbėtų stipriai mūsų ūkiui ? o kokios galimos neigiamos pasekmės? gal jei bus laiko galėtumėte naują įrašą šiuo klausimu parašyti, nes ne man vienam turbūt įdomi jūsų nuomonė šiuo klausimu. Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mažiausia bankroto rizika priskiriama Norvegijai. Galbūt blogo autoriai galėtų pakomentuoti, kokie veiksniai ar verslo šakos įtakojo, kad būtent šios valstybės ekonomika tokia stabili, o valstybės viešųjų finansų valdymas - pavyzdys likusiam pasauliui.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Norvegija turi naftos, bet už ją gautus pinigus laiko po septyniais užraktais ir niekam neduoda...

    AtsakytiPanaikinti