2011 m. sausio 6 d., ketvirtadienis

Pasaulio ekonomika 2011 m.

Tarptautinio Valiutos Fondo vertinimu, pasaulio BVP šiemet galėtų paaugti kokiais keturiais procentais. Jeigu viskas bus gerai, tai maždaug taip viskas ir atsitiks. Tačiau nebūtinai viskas bus gerai - kiekviena iš svarbiausių pasaulio ekonomikų sėdi ant bombos, kuri potencialiai gali sprogti:

Eurozona. Eurozonos ekonomikos augimui kelia grėsmę net du dalykai. Visų pirma Europos Centrinis Bankas labiau rūpinasi ilgalaikiu euro vertės stabilumu, o tai, kad dėl netikėtai žemiau normos nukritusios infliacijos gali sulėtėti atsigavimo nuo krizės procesai, ECB rūpi gerokai mažiau. Antras pavojingas dalykas yra Graikijos, Airijos, Portugalijos, o potencialiai ir kai kurių kitų gerokai didesnių šalių euro krizė.

JAV. Pirmąjį šių metų pusmetį viskas su JAV ekonomika turėtų būti gerai, nes vis dar ekonomiką stimuliuos centrinio banko šefo B. Bernanke paskelbta kiekybinio stimuliavimo (anot Nausėdos - kiekybinio atskiedimo) politika, o amerikiečiai mėgausis saldžiais pergalės valiutų kare vaisiais. Tuo tarpu antrą pusmetį pesimistai, tokie, kaip Nobelio premijos laureatas Paul Krugman, turi gerokai daugiau šansų būti teisūs.

Kinija. Nors Kinijos ekonomika turi akivaizdžių burbulo požymių, pernai rimtai nevertinome šio burbulo sprogimo grėsmės. Juk Kinijos valdžia geriausiai pasaulyje įvaldė ekonomikos burbulų ekvilibristikos meną. Tačiau laikas eina, burbulai pučiasi toliau, ir sprogimo šansai auga. Todėl šiemet teks gerokai atidžiau sekti Kinijos ekonomikos naujienas.

Iš aukščiau išvardintų potencialių problemų didžiausią grėsmę Lietuvai kelia eurozonos problemos. Su eurozona esame stipriai susiję eksporto ryšiais, tačiau dar svarbesni yra finansiniai ryšiai - bankų kredito politika Lietuvoje stipriai priklauso nuo eurozonos rinkos konjunktūros.

Susiję įrašai:
Lietuvos ekonomika 2010 m.
Valiutų karas
Valiutų karą pradeda ir laimi JAV

1 komentaras:

  1. Ką reiškia galėtų ir ką reiškia pasaulio ? Mistika. Greenspan įsitikindavo kad ūkis krenta ar keliasi iš parduodamų vyriškų apatinių kiekio . Yra dar įdomesnių metodikų , ne vien NT kainos . Paprastai GDP reiškia , kiek pagaminta naujai produkto per metus .Išreiškiama kokia nors valiuta. Tuomet lyginamos šalys pagal augimo tempus , kiek tenka gėrio vienam piliečiui ar dar vadinamas SALYGINIS pirkimo vienetas ppp. Sakysim Barcley aptarnavimas : kiek jis to GDP padidins ? Todėl tenka skaičiuoti apatinius ir gauti kokius tai mistinius skaičius. Dar galima skaičiuoti protingai ir pagal Šemeta . Pasirinkimas kaip matote gausus.

    AtsakytiPanaikinti