2010 m. balandžio 6 d., antradienis

Kinijos burbulas sprogs

Įvairaus plauko spekuliantams jau nutįso seilė pastačius ant Kinijos burbulo sprogimo. Kinijoje burbulas tikrai kada nors sprogs. Ar tai reiškia, kad spekuliantai laimės? Nebūtinai.

Labiausiai burbulizacija Kinijoje pasireiškė ofisų statybos sektoriuje. Neužilgo kiekvienam Kinijos gyventojui, įskaitant ir kolūkiečius, teks apie vieną salyginį vienetą ofiso ploto (vienas sąlyginis ofiso vienetas Kinijoje maždaug lygus plotu vienam europietiškam tualetui (be vonios)). Aišku, kad biurų nuomos rinkai Kinijoje greitai ateis maksimalių išbandymų metas. Tada priklausomai nuo vidinių kovų Kinijos kompartijos CK bus dvi tolesnės situacijos vystymosi galimybės.

Vienas variantas yra toksai, kad politines kovas laimės statybininkų frakcija. Tada bus nuspręsta burbulo nesprogdinti, ir situaciją spręsti perorientuojant biurų pastatus į hotelių ir rezidentinės akomodacijos sferą. Tokiu būdu tikėtinas burbulo likusio egzistavimo laikas pailgės dešimteriopai nuo vienerių iki dešimties metų, tol, kol vienam kiniečiui tenkantis gyvenamojo ploto standartas aplenks Kalifornijos beigi Floridos lygį. Įvairaus plauko spekuliantai, paskubėję pastatyti ant burbulo sprogimo, liks it musę kandę. Abejojantiems skeptikams priminsiu, kad Japonijoje jau praėjo dvidešimt metų, o autostradų tiesimo burbulas kaip nesprogsta, taip nesprogsta, nepaisant to, kad autostrados Lietuvos kelininkų terminais kalbant Japonijoje nutiestos net ir tarp Balbieriškio ir Bezdonių.

Palankesnis spekuliantams yra antrasis situacijos vystymosi variantas - komunistų partija gali nuspręsti vietoj statybų burbulo suorganizuoti kokį nors kitą burbulą. Tada ant cemento atpigimo pastatę spekuliantai stipriai išloš, o vietoj cemento ir vario komunistų partijai paliepus pabrangs kad ir Šanchajaus beigi Šenzeno biržų akcijos. Stiprioji Kinijos pusė yra ta, kad ten nuo vieno burbulo prie kito persimetama labai greitai. Komunistų partija gerai žino, kad jeigu pavėluos įžiebti naują burbulą, kils maištas ir revoliucija, tuo tarpu dvipartinės valdžios legitimumo rezervai Amerikoje atleidžia valdžiai daug ekonomikos valdymo klaidų. Amerikoje po dotcom burbulo sprogimo praėjo trys metai, kol įgyvendinus ekonomisto Krugmano pasiūlymą pradėjo augti būsto burbulas. Tuo tarpu Kinijoje 2008 metų rudenį sprogus šyrpotriebo eksporto burbului jau po pusės metų kompartijos sprendimu buvo įžiebtas biuro pastatų burbulas. Lėtapėdžiai amerikonai ir per šią krizę stipriai atsilieka nuo kiniečių. Juk Amerikoje būsto burbulo sprogimas prasidėjo jau 2007 metais, bet tik prieš porą savaičių Kongresas vargais negalais patvirtino naują ekonomisto Krugmano idėją suorganizuoti sveikatos apsaugos burbulą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą