2011 m. rugpjūčio 29 d., pirmadienis

A.Smito klaidos

Čia J.Otteson'as pasakoja apie A.Smito gyvenimą ir idėjas, panašiai kaip jau rašėme čia. Taip pat Otteson'as išvardina, dėl ko jo nuomone Smitas klydo, ir dėl ko buvo teisus.

Pagrindinė The Wealth of Nations klaida - taip vadinama "įdėto darbo vertės teorija", teigianti, kad objektyvi prekių vertė priklauso nuo joms pagaminti sugaišto darbo laiko. Smito išvadoms ji daug įtakos neturėjo, bet Marksas ją nusikopijavęs privirė daug košės. Pagrindinė The Theory of Moral Sentiments klaida - kad (bent jaunystėje) Smitas manė, kad "sėdėti po medžiu ir nieko neveikti" yra didžiausia laimė (ir rašė apie saulėje besišildantį elgetą, kuris gali jaustis ne mažiau laimingas už karalių). Otteson'as tai vadina stoikų filosofų įtaka, nors jie praktiškai visi akcentavo, kad svarbu ne kur žmogus sėdi ir ką veikia, o ką sau galvoja viduje. 

Lyginant su klaidomis, abiejų knygų teisingų teiginių žymiai daugiau ir jie žymiai svarbesni. Pvz. psichologų tyrimai patvirtino "siekio, kad aplinkiniai gėrį ir blogį suprastų taip kaip tu" (Smito kalba "sympathy of moral sentiments") svarbą. O istorija tvirčiau nei Smitas galėjo sapnuoti patvirtino centrinio planavimo ribotumą ir prekybos naudą tautų turtų augimui.

5 komentarai:

  1. ar būtų galima kelias Adamo Smito veikalo citatas įdėti ant kurių jis dėsto "įdėto darbo vertės teoriją"? Tai kažkokia nauja interpretacija, nes iki šiol įdėto darbo vertės teorijos pradininku buvo vadinamas David Ricardo.

    Manau tuščiai laika būsi praleidęs skaitydamas tokias pseudo-mokslines knygutes

    AtsakytiPanaikinti
  2. "teigianti, kad objektyvi prekių vertė priklauso nuo joms pagaminti sugaišto darbo laiko"

    Negalima taip tiesmukai skaityti. Tais laikais - 17xx metais, varbu bau ar buvo taip piktnaudžiaujama kreditavimu. IMHO būtent gyvenimas skolon ir iškreipė požiūrį į prekės vertę ir daug ką kita....

    AtsakytiPanaikinti
  3. piknaudžiaujama kreditavimu buvo nuo neatmenamų laikų, vien ko vertas finansinis kolapsas Venecijos inicijuotas 1345 metais. Skaitykit istoriją gerbiamieji

    AtsakytiPanaikinti
  4. @Erla Monis
    Citatos gražiai sudėtos Vikipedijoje. O vadindamas Otteson'ą pseudomokslininku, išsidavėte, kad esate eilinis trolis.

    @M3
    Su kreditavimu čia nieko bendro. Jei Mikė Pūkuotukas su Paršeliu kasa duobę rambliui, įdeda nemažai darbo, bet duobės vertė neigiama, nes jie patys paskui į ją įkrinta.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pritariu Earla monis - skaityt istorines VERTINGAS knygas

    AtsakytiPanaikinti