2010 m. kovo 1 d., pirmadienis

Kredito krizė - Feni, Fredis, Graikija ir paramnezija

Krizė šiuo metu labai siautėja Graikijoje. Ten matome tam tikrą paramneziją, kas išvertus iš graikų kalbos reiškia deja-vu. Vyksta investuotojų į Graikijos obligacijas gąsdinimas, labai panašus į gąsdinimą, vykusį 2008 metų viduryje Amerikoje. Tada buvo sunerimę investuotojai, įkišę savo pinigus į Fenį ir Fredį (Feni ir Fredis yra Amerikos būsto subsidijavimo kvazivalstybinės agentūros). Tada JAV finansų vadas Paulsonas pareiškė Kongresui - man reikia papildomų įgaliojimų Feni ir Fredžio gelbėjimui. Šie įgaliojimai bus tarsi granatsvaidis kuriuo aš įkvėpsiu drąsos investuotojams, bėgantiems nuo Feni ir Fredžio. Kadangi investuotojai granatsvaidžio išvaizdos išsigąs, jo faktiškai panaudoti net nereikės.
Panašiai vyksta ir dabar Graikijoje. Pradėjus drebėti investuotojų į Graikijos obligacijas kinkoms, Europa irgi sukūrė planą-ginklą, kuriuo prireikus sugrąžins Graikijos skoloms prekinę išvaizdą. Kad spekuliantai labiau bijotų, plano detalės slepiamos.
Kas bus toliau? Prisiminkime, kad Amerikoje investuotojai ginklo išvaizdos neišsigando, ir galų gale Fenę ir Fredį teko nacionalizuoti. Panašu, kad ir dabar investuotojai gali pareikalauti Graikijos gelbėjimo plano faktinio įgyvendinimo.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą