2010 m. liepos 1 d., ketvirtadienis

Recesija gali sugrįžti

Nors Gitanas Nausėda ir rašo, kad W scenarijaus šalininkų nėra daug, kuo toliau, tuo labiau matosi, kad ekonomistai bus priversti mažinti pasaulinio BVP augimo prognozes. Tai rodo šie reiškiniai:

  • JAV akcijų indeksas S&P 500 nukrito iki lygio, buvusio prieš devynis mėnesius
  • Šlubuoja Europos tarpbankinė rinka
  • Kinijoje prasideda kova su ekonomikos perkaitimu

Kuo tai gręsia Lietuvai? Iki šiol pagrindinis krizės pabaigos ženklas pas mus buvo atsigaunantis eksportas, tačiau eksporto augimas ateityje gali sulėtėti. Europos bankų ir vyriausybių finansinių problemų paaštrėjimas gali vėl sumažinti ir pasitikėjimą Lietuvos iždo stabilumu, todėl mums itin svarbu kuo skubiau subalansuoti biudžetą.

10 komentarų:

  1. Krizės priežastys-karas Irake-nepašalintos.Kiekviena diena kainuoja storašikniams 1 mlrd. dol.O "pinigai iš Irako negrįžta":)

    AtsakytiPanaikinti
  2. didesnę deficito dalį galima finansuoti protingai skolinantis litais vidinėje rinkoje

    AtsakytiPanaikinti
  3. Skolinimąsis iš viso nereikalingas .Pirmiausia turi būti sukurtos sąlygos verslui-pigūs energijos resursai ir maži mokesčiai,privilegijos smulkiam verslui ir monopolijų griežta kontrolė bei solidus pelno mokestis joms.Juk ką reiškia "skolinimąsis vidinėje rinkoje"?Skoliniesi mainų priemonę,kai nėra pačio produkto,kurį tie skolinti pinigai ir atstovauja?Skatinti generuoti produktą reikia palankiais įstatymais ir mažom bazinių elementų kainom-benzas ,dujos ,aliektra.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Va būtent"skoliniesi vidinėje rinkoje",tačiau toje rinkoje nėra produkto,todėl tie skolinti pinigai būtinai konvertuosis ir pritrauks produktus iš užsienio.Koks tikslas skolintis vidaus rinkoje ,kad duotume darbo usienio gamintojams?Tokiu būdu atitolinsim problemos sprendimą mėnesiui,tačiau dar padidindami skolų naštą ir pablogindami ateities perspektyvas.Skola-tai didesni mokesčiai,o tai reiškia verslo slopinimą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. @anarchistas:

    lygiai prieš metus Lietuva buvo viena iš arčiausiai bankroto esančių pasaulio valstybių. norite grįžti atgal?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Prajuokinot:)Lygiai prieš metus Kubiliaus įsakymu krizė baigėsi:)Neškenciu nepacitavęs---"Dėl ko pastaruoju metu labiausiai iš tribūnos mėgsta propagandinę ašarą nuvarvinti premjeras A.Kubilius ir jo bendražygiai? Dėl to, kad krizę, kuri jau sėkmingai įveikta, darkart sėkmingai įveikti labiausiai trukdo kenkėjai.":)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonimiškam: reformos - atskira ilga kalba. Įrašo autorius tos temos nekelia, tai kol kas susilaikykime.

    Sakote "tačiau toje rinkoje nėra produkto,todėl tie skolinti pinigai būtinai konvertuosis ir pritrauks produktus iš užsienio".

    Nepriklausomai nuo to, ką mes čia nutartume, deficitas bus, ir neišvengiamai bus kažkur skolinamasi. Sakydamas, kad Lietuvoje produkto nėra, perlenkiate. Produkto yra, todėl naudojant pasiskolintas lėšas vidiniams deficitams, kad ir pensijoms, "konvertuotųsi" tik tam tikra dalis. Maždaug tiek pat konvertuotųsi ir viską skolinantis užsienio rinkose, o Lietuvoje išmokant litais. Siekiant balanso, sumas, kurios "konvertuotųsi" ir sumas, reikalingas einamajam kredito aptarnavimui, tektų skolintis užsienyje.

    123 ir Nyazoff'ui: būtent tokia protinga deficito valdymo strategija turėtų padidinti pasitikėjimą Lietuvos iždo stabilumu. Skolinimąsi reikėtų organizuoti taip, kad sterilizacinis poveikis būtų minimalus, t.y. kuo mažiau lėtintų litų apyvartą bankinėje sistemoje.

    Turint omenyje, kad iždas laikomas ne centriniame banke (pataisykite, jeigu klystu), valstybės skolinimasis pinigų masės beveik nesumažintų, tik gal kiek sulėtintų. Jeigu emituojamais vertybiniais popieriais leisti prekiauti biržoje ir naudoti kaip užstatą CB repo sandoriams, instrumentų likvidumas vidinėje rinkoje didintų jų patrauklumą, galėtų net sumažinti vidines palūkanų normas bei pritraukti užsienio kapitalo per vietinį bankų sektorių.

    Ir visa tai gali būti daroma net išvengiant lito devalvavimo.

    AtsakytiPanaikinti
  8. "Nepriklausomai nuo to, ką mes čia nutartume, deficitas bus, ir neišvengiamai bus kažkur skolinamasi. Sakydamas, kad Lietuvoje produkto nėra, perlenkiate. Produkto yra, todėl naudojant pasiskolintas lėšas vidiniams deficitams, kad ir pensijoms, "konvertuotųsi" tik tam tikra dalis. Maždaug tiek pat konvertuotųsi ir viską skolinantis užsienio rinkose, o Lietuvoje išmokant litais. Siekiant balanso, sumas, kurios "konvertuotųsi" ir sumas, reikalingas einamajam kredito aptarnavimui, tektų skolintis užsienyje."----nu čia labai gudriai sumalėte,kad aš net nepagavau minties.Labai įtariai žiūriu į tokius Tamstos "paskaiciavimus",kai jau užtikrintai 'žinote",kuri dalis "konvertuotųsi>"Visiškai sutinku tik su tuo,kad bus skolinamasi,nes valdziai trūksta kvalifikacijos."Skolintis" produktą užsienyje,kai sąmoningai sustabdytas nacionalinio produkto generavimas yra švelniai tariant -nusikaltimas.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Iš tikro skolinimasis užsienio valiuta yra užsienietiško produkto "skolinimąsis" plius įsipareigojimas palūkanoms,o tai jau didžiulė rizika,nes niekas negarantuotas ūkio kilimu tam tikru dydžiu,kad garantuoti savalaikį skolos ir palūkanų grąžinimą.Jokie "skolinimai" niekada nieko neišsprendė.Vidaus rinka merdi dėl Kubiloidškų naktinių įstatymų ir sumažintų pensijų bei atlyginimų.Tai esminė koncervų klaida.Todėl šiaudas matomas tik skolinimesi užsienyje.O gal užsienis ims atsigauti ir jau galėsim bent eksportuoti kažką kažkam?Taciau ekonomikos sveikatą nusako vidaus apyvartos intensyvumas ir mastas.Sveiku protu nesuvokiama,kodėl užgniaužtas visas smulkus ir vidutinis verslas?

    AtsakytiPanaikinti
  10. "123 ir Nyazoff'ui: būtent tokia protinga deficito valdymo strategija turėtų padidinti pasitikėjimą Lietuvos iždo stabilumu. Skolinimąsi reikėtų organizuoti taip, kad sterilizacinis poveikis būtų minimalus, t.y. kuo mažiau lėtintų litų apyvartą bankinėje sistemoje."-----bičas juokauja:)))Bičui tik usai po nosim ėmė kaltis ir galvoja kad sutrins smegenis belekem:))))Skolinimąsis pensijoms reiškia ,kad skolinamasi importiniams vaistams,importinėms dujoms,importinei maximos mėsytei:)ir t.t.Iždo tai niekaip nestabilizuos,nes litai yra produkto ,kuriamo Lietuvoje ,atspindys.Lietuvoje gi yra 350 000bedarbių-reiškia produktas nekuriamas,nes produktą kuria dirbantysis,apie tiek yra biudzetinių veikėjų-policija,teismai,kariuomenė ir t.t.,kurie produkto nekuria ,o yra tarpinė grandis pinigų srautui.Lieka 300 000 produkto kūrėjų,kurie ir turi maitinti visą šitą dykaduonių govėdą.Plius 1.2 mln. pensininkų.Lietuva bankrutuoja ir ritasi į bedugnę ,mieli ponai.

    AtsakytiPanaikinti