2011 m. kovo 27 d., sekmadienis

Apie moterų vienuolynus

Evoliuciniu požiūriu vienuolynai yra itin mįslingos institucjos. Vienas jų egzistavimo paaiškinimas - kad nors individams evoliuciškai nenaudinga stoti į vienuolyną, tai naudinga vienuolynui, todėl vienuolynas kaip institucija išlieka. Gali būti, kad tokio paaiškinimo užtenka, bet pakalbėjus su Silva Rerum romanų serijos skaitytojomis ir aplankius Bažnytinio paveldo muziejų, kilo truputį kitų minčių.

Viena didesnių šių laikų mįslių lieka gimstamumo sumažėjimas kai žmonės praturtėja, o moterys įgyja lygias teises su vyrais. Panašu, kad būtent moterys praturtėję nori turėti mažiau vaikų, todėl jaunų aukštuomenės moterų stojimą į vienuolynus prieš keletą šimtų metų galima laikyti kraštutiniu šio reiškinio variantu. Pasiekus aukštesnę padėtį visuomenėje, moterims pasidaro optimalu negimdyti vaikų kuo anksčiau, o bandyti susilaukti teisėtų vaikų su kuo aukštesnės padėties vyru, nes tokie vaikai turi geriausias gyvenimo perspektyvas. Kitaip sakant, laukti princo ant balto žirgo. Jeigu princą ant balto žirgo vis tiek parenka šeima, o tikram princui išpirkti savo išrinktąją iš vienuolyno vieni niekai, laukti galima ir vienuolyne.

3 komentarai:

  1. Ko gero, gimstamumas mažėja ne praturtėjus, o didėjant gyventojų tankiui miestuose. Toks natūralus apsaugos nuo per didelio populiacijos padidėjimo mechanizmas. Atsiradęs ne riterių laikais, o dar tebegyvenant medžiuose:).

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šita hipotezė negali paaiškinti, kodėl gimstamumas visose visuomenėse joms turtėjant pirma sumažėja tarp elito (kurie tiktai negyvena susispaudę), ir tik paskui tarp paprastų žmonių.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aiskinimaas itin paprastas, ju gali beti net keletas papildanciu vienas kitas.
    1. Turto dalybos. Kadangi kuo daugiau vaiku, tuo labiau reikia isskaidyti turta, tai itin patogu vienas sukisti i vienuolynus (aisku, sie irgi daznai atsiriekdavo gera gabala), kitus leisti kunigystes keliu. Beje, vienuolynuose yra pareigybes, tai tu laiku moteriai, tai buvo galimybe tokiu budu siekti karjeros, o ne tik apie princa, persedusi ant sofkutes, tupineti.
    2. Kad kuo maziau iskaidytu sukaupata turta, organizuodavo santuokas tarp giminaiciu. Rezultatas - sveikatos sutrikimai.
    3. Pasiturincios seimos galejo leisti dukroms supirkti madingus rubus - korsetus. O cia jau suzaloti vidaus organai ir persileidimai.
    4. O dar pridekim karus, kai princai nuolat nebuna namie, ir traukia i kryziaus zygius, arba uzkariauti kitu damu buduarus ir isten parsigabena visokiu ligu, kartais trukdanciu susilaukti palikuoniu.

    AtsakytiPanaikinti