2010 m. sausio 19 d., antradienis

Kaip dabartinis pasaulis atrodytų mūsų protėviams

R.Hansonas čia rašo, kad palyginus dabartinį pasaulį su pirmykščių žmonių gyvenamąja aplinka, turėtų būti galima bandyti atspėti, kaip pirmykščiai instinktai/polinkiai pasireikš dabartiniame gyvenime. Taigi, dabartinis pasaulis išsiskiria tuo, kad:
  • aplink daug nepažįstamų žmonių, tarsi neseniai susijungus dviems gentims
  • aplink daug nežinomų reiškinių ir daiktų, tarsi ką tik permigravus į naują vietą su kitokiomis gamtinėmis sąlygomis
  • lengva gauti maisto, tarsi neseniai permigravus į kitų žmonių dar neatrastus medžioklės plotus, arba užėjus derlingam sezonui
Pirmykščiai žmonės tokiu atveju turėtų stengtis:
  • elgtis draugiškai ir padaryti gerą pirmą įspūdį, nes formuojasi naujos koalicijos
  • domėtis gandais ir nauja informacija, stengtis jos gauti ir pasirodyti prieš kitus, kad pats gali gauti svarbios informacijos
  • investuoti į turtą, kuris bus naudingas, kai sąlygos pablogės. Taip pat signalizuoti savo gebėjimus, ištikimybę ir įgyti gerą reputaciją.
Viskas šiuolaikiniame gyvenime panašiai ir vyksta. Didžiausia išimtis - sumažėjęs gimstamumas, nors gerais metais evoliuciškai naudinga gimdyti ir auginti vaikus. Gero evoliucinio paaiškinimo, kodėl gimstamumas mažėja, nėra.

Įtikinamiausi paaiškinimai sako, kad žmonės turi stiprų įgimtą polinkį signalizuoti aukštą padėtį kitų atžvilgiu bei užsiimti seksu, ir tik žymiai silpnesnį įgimtą tiesioginį polinkį turėti vaikų. Dėl to netikėtai praturėję žmonės labiau bando signalizuoti savo padėtį negu gimdyti vaikus, o vienas iš padėties signalizavimo būdų (ypač moterims) - auginti vaikus, turinčius brangiai kainuojančių savybių, t.y. labai išsilavinusius, išauklėtus ir t.t., o kitas - daryti karjerą, net jei mažiau laiko lieka vaikų gimdymui. Tai nusveria svarstykles į mažesnio gimstamumo pusę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą