2011 m. kovo 15 d., antradienis

Pora minčių iš Econlog

A.Klingas neseniai parašė labai neblogą santrauką apie XX a. Didžiąją krizę. Dalis minčių sutampa su tuo, ką kažkada rašiau čia. Vieną mintį truputį perfrazuosiu: laikmečiu X rašyta laikmečio Y istorija dažnai daugiau pasako apie X "laikmečio dvasią" negu apie faktinius laikmečio Y įvykius. Tas be abejo galioja ne tik F.Roosevelt'o, bet ir Vytauto Didžiojo žygiams.

D.Hendersonas aprašo įdomią patirtį su apgaulingu klausimu: ką pasirinktumėte - ar gauti 100 000 dolerių asmeniškai, ar kad 1 mln. dolerių būtų paaukota labdarai. Dosnesni žmonės rinktųsi antrą variantą, godesni - pirmą, o ekonomistai paklaustų: o ką pinigų turėtojas darys su likusiais 900 000 dolerių, jei pasirinksiu pirmą variantą?

4 komentarai:

  1. Tikiuosi, kad kartais pasitaiko knygų, kurios pasako ir apie aprašomąjį laikmetį Y :) Ta proga norėčiau paklausti: kokia būtų šia prasme geriausia knyga apie Didžiąją krizę (aišku, turiu omenyje mokslines knygas, o ne propagandines)? Būtų geriau, kad knyga būtų kuo plonesnė :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ateina visiškai žalias jaunuolis pas karate/kung-fu trenerį ir prašo jo: "išmokykite mane pačio-pačio galingiausio, mirtino smūgio; viso kito man nereikia".

    Vis prisimenu tą istoriją kiekvieną kartą, kai kas nors paklausia, "kokia būtų PATI GERIAUSIA knyga apie Z, pageidautina, ne storesnė nei 2 puslapiai".

    AtsakytiPanaikinti
  3. T.Cowenas pasakytų, kad vienintelė knyga, kurioje viskas parašyta, yra Biblija, o norint ką nors sužinoti konkrečiu klausimu, žymiai naudingiau skaityti blogus, Vikipediją ir naudotis Google. Nors istorija yra labai tinkama knygoms sritis.

    Geros knygos apie Didžiąją krizę nesu skaitęs. Iš blogų geriausias yra S.Sumnerio, tik jis rašo žmonėms su ekonominiu išsilavinimu. Pvz. čia.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėkui už atsakymą - neigiamas atsakymas irgi informatyvu. Apskritai klausimas, kodėl taip sunku nešališkai stebėti ne menkiau įdomus negu, kas ten vyko per Didžiąją krizę.

    akvarai:
    Kai kas nors manęs paklausia dėl geriausios knygos, aš tai stengiuosi atsakyti, jei klausiama apie sritį, kurią žinau. Aišku, atsakymą ne visada pavyksta duoti, ypač jei puslapių mažai norima. Bet vis galima ką sugalvoti, pvz., jeigu kas nors prašys 1 lapo mokslo filosofijos, tai galima pasiūlyti pažiūrėti į diagramą knygos "The Oxford Companion to Philosophy" gale. Kitas klausimas, ar ką ten klausėjas supras: tai priklauso ar jis žalias, ar pusžalis, ar pribrendęs.

    O kodėl reikia trumpų knygų? O todėl, kad eilėje skaitymui laukia šimtai įdomių ir svarbių knygų.

    AtsakytiPanaikinti