2010 m. sausio 26 d., antradienis

Burbulas ar ne burbulas (Kinijoje)?

Mūsų mėgstamas ekonomistas S.Sumneris kurį laiką diskutavo su The Economist apie burbulus, bet pagaliau jie rado temą, dėl kurios sutaria. Ar Kinijoje šiuo metu yra burbulas? Atrodo ne:
1. Nekilnojamas turtas. Kinijoje vidutinio būsto kainos santykis su vidutinėmis metų pajamomis yra beveik 10, kai išsivysčiusiose šalyse jis tarp 4 ir 5. Bet būsto pirkėjai Kinijoje yra turtingi miestiečiai, o imant tik jų pajamų vidurkį, šis santykis tampa taip pat 4-5. Be to, Kinijos būsto pirkėjai mažai įsiskolinę: mažiausias pradinis įnašas yra 20%. Bankų portfeliuose paskolos nekilnojamo turto sektoriui taip pat sudaro nedidelę dalį.
2. Investicijos. Kinijoje investicijos sudaro 47% BVP, o išsivysčiusiose šalyse - apie 20%. Bet Kinijos jau turimas kapitalas vienam gyventojui tesiekia 5% JAV ar Japonijos lygio. Skaičiuojant asfaltuotus kelius, geležinkelius ar plieno gamybą vienam gyventojui, Kinija vis dar atsilieka nuo JAV XX a pradžioje, kai ten vyko infrastruktūros plėtra.
3. Bankai. Kinijoje bankų paskolų augimas prasidėjo tik 2009 metais, todėl, nors jis jau daug ką gąsdina, padėtis nė iš tolo nepanaši į JAV prieš porą metų. Bankai gali patirti nuostolių, bet bijoti didelių sukrėtimų kol kas nėra pagrindo.
4. Akcijų rinka. Akcijų rinkose po augimo neišvengiamai būna korekcija (jei būtų kitaip, visi greitai taptų neapsakomai turtingi). Kiniją geriausia lyginti su Japonija XX a. 7-ame dešimtmetyje arba Pietų Korėja ir Taivanu XX a. 9-ame dešimtmetyje. Visur po korekcijos akcijų rinkose augimas kurį laiką sulėtėjo nuo 7-9% iki 6%, bet greitai vėl atsistatė. Kai ekonomika greitai auga, akcijų kainų svyravimai nebaisūs.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą