2010 m. sausio 25 d., pirmadienis

Kredito krizė tęsiasi: bankininkai užsitraukė liaudies rūstybę

Obama


Dėl krizės daug kas kaltina bankininkus. Iki šiol Obama buvo užsiėmęs sveikatos apsaugos reforma, ir kova su bankininkais daugiausia vyko bandant riboti bankininkų premijas. Iš tiesų tokius bandymus išvengti finansinių krizių reguliuojant bankininkų atlyginimus reikėtų palyginti su automobilio variklio remontu per duslintuvą - tai gal ir smagus reginys liaudžiai, bet naudos nedaug.
Praėjusią savaitę Obama paskelbė apie naują rimtą bankų pažabojimo planą. Pagal jį bus ribojamas didžiausių bankų dydis, bus draudžiama spekuliuoti indėlininkų pinigais juos nukreipiant į bankams priklausančius rizikos fondus (hedge fondus ir private equity fondus). Taip pat bus bandoma riboti interesų konfliktą sudarančius atvejus, kai bankas klientams pardavinėja vertybinius popierius, į kuriuos buvo investavęs pats savo lėšas.
Kadangi tik paskelbus apie kovos su bankais planą pradėjo stipriai kristi akcijų kainos, akivaizdu, kad plano visi bijo. Tačiau naujasis planas nepanaikins finansinių krizių. Tiesiog Amerikoje blogų paskolų išdavimo "verslą" perima valstybė - subsidijuojamas būsto paskolas JAV biurokratai išdavinėja tik su trijų su puse procento pradine įmoka už būstą.
Daugiau apie kredito krizę: Graikijos bankroto rizika.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą