2009 m. gruodžio 23 d., trečiadienis

Bandymas suprasti Rusiją protu

T.Cowenas yra amerikietis, bet jo žmona rusė, todėl gal ir nenuostabu, kad jis turi teoriją, kodėl Rusijai taip nesiseka, apie kurią rašo knygoje Create Your Own Economy. Viena iš populiaresnių A.Smito citatų yra apie tai, kad mes gauname pavalgyti ne dėl mėsininko ir kepėjo geranoriškumo, o dėl jų savanaudiškumo. Rusams didžiausia vertybė yra draugystė, bet jos Rusijoje per daug. Rusų draugystė dažnai pasireiškia pasiryžimu padėti draugams apeiti įstatymus, ir tai trukdo normaliai veikti kapitalizmui ir laisvai visuomenei. Rusams būtų geriau, jei jie kartais pamirštų pasirūpinti savo draugais.


3 komentarai:

  1. Palietėte subtilų šešėlinės ekonomikos ir korupcijos klausimą. Pirmoji nėra vienareikšmiškas blogis.

    Argumentai tomis temomis nėra plačiai išdiskuruoti. Jeigu jau judame tos diskusijos link, pradžiai pasakysiu, kad draugystė yra gėris, o nesavanaudiška (~nemokama) pagalba draugams padedant apeiti įstatymus greičiausiai irgi yra teigiamas dalykas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pagalba draugams apeiti įstatymus gali būti teigiamas dalykas, kai įstatymai yra žalingi. Bet būna ir naudingų įstatymų. Dar svarbiau yra tai, kiek žmonėms rūpi naujai priimami įstatymai. Tas pats galioja ne tik įstatymams, bet ir tvarkos suvokimui visuomenėje apskritai, pvz. moralės normoms.

    Vokietis, skundžiantis kaimyną, kurio mašinos vienas ratas stovi ant šaligatvio, gali atrodyti pasišlykštėtinai, bet būtent tokie žmonės demokratinėje santvarkoje sukuria didelę teigiamą externality, nes jų labiausiai bijo valdžia darydama savo tamsius darbus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Problema ne tame, kad draugiški rusai per daug opozičiški ar nelojalūs, o tame, kad sistema kreiva.

    AtsakytiPanaikinti