2009 m. gruodžio 31 d., ketvirtadienis

Centrinių bankų tikslas nėra reguliuoti palūkanas

Apie makroekonomiką rašantys žurnalistai ir analitikai monetarinę politiką dažnai supranta kaip skolinimosi kaštų didinimą ir mažinimą. Tai sukelia daug painiavos. Dauguma centrinių bankų turi infliacijos taikinį, t.y. yra viešai paskelbę savo ketinimus imtis visų reikiamų priemonių, kad infliacija neviršytų taikinio (su apatine infliacijos riba deja reikalai labiau migloti). Pvz. ECB turi 2% infliacijos taikinį, o Fed jo oficialiai paskelbę nėra, tačiau praeityje elgėsi taip, tarsi jis būtų taip pat 2%. Tuo tarpu monetarinės politikos kryptį centriniai bankai paprastai skelbia naudodami trumpalaikes palūkanų normas. Pvz. jei Fed mano, kad gresia per didelė infliacija, ir paskelbia, kad trumpalaikė palūkanų norma didinama puse procento, tai reiškia, kad bus atliekamos atviros rinkos operacijos (šiuo atveju parduodami Fed turimi vertybiniai popieriai arba atliekami tam ekvivalentūs sandoriai, taip sumažinant pinigų kiekį apyvartoje), kol trumpalaikė palūkanų norma pakils iki nustatyto dydžio. Tačiau viso to tikslas visada yra pasiekti norimą infliacijos lygį, o trumpalaikė palūkanų norma naudojama tik kaip tarpinis tikslas siekiant galutinio.

Naujausias tokio nesusipratimo pavyzdys - šitas Ūkio ministerijos PRas. Prie palūkanų sumažėjimo daugiausia prisidėjo ne ECB, o dėl krizės sumažėjusi skolinimosi paklausa ir dėl jos nukritusi reali palūkanų norma. O sakyti, kad krizė verslininkams kuo nors padėjo - labai jau keistas minties vingis.

3 komentarai:

  1. "Prie palūkanų sumažėjimo daugiausia prisidėjo ne ECB, o dėl krizės sumažėjusi skolinimosi paklausa ir dėl jos nukritusi reali palūkanų norma."

    Nori pasakyti, kad jei ECB ir FED'as nebūtų drastiškai padidinę pinigų bazės, palūkanų normos būtų bent iš tolo panašios eilės į šiandienines?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš labiau noriu pasakyti, kad jeigu ne krizės metu būtų padidinę bazę tiek kiek padidino, palūkanos nubūtų tiek nukritę. Tikriausiai ne krizės metu dėl padidėjusios infliacijos tokių mažų palūkanų iš viso nepavyktų pasiekti.

    O kalbant apie tavo pavyzdį, manau, kad būtų buvusi dar didesnė krizė ir defliacija, ir palūkanos vis tiek būtų nukritę.

    AtsakytiPanaikinti
  3. "O kalbant apie tavo pavyzdį, manau, kad būtų buvusi dar didesnė krizė ir defliacija, ir palūkanos vis tiek būtų nukritę."

    Ačiū už atsakymą, klausimų daugiau nebeturiu :)

    AtsakytiPanaikinti