2010 m. sausio 23 d., šeštadienis

Apie tikėjimo instinktą

Nicholas Wade neseniai parašė knygą The Faith Instinct, apie kurią čia kalbasi su Razib'u Khan'u. Beje Razib'as yra puikus pašnekovas, turintis stulbinančio galingumo mąstymo aparatą ir aiškiai dėstantis mintis.

N.Wade'as sako, kad tokio visuotinio reiškinio kaip religija negalima paaiškinti vien žmogaus netobulumais, tokiais kaip gebėjimas visur pastebėti "suinteresuotus asmenis". Religingumas žmonėms daug kainuoja  (o neturtingiems žmonių protėviams santykinai kainuodavo dar daugiau), todėl N.Wade'o nuomone jis galėjo išlikti evoliucijos metu tik kaip teikianti naudos adaptacija. Kitaip sakant, žmonės turi "tikėjimo instinktą", kuris pasireiškia tuo, kad iki tam tikro amžiaus (paauglystės) žmogus turi gebėjimą perimti savo aplinkinių religiją, panašiai kaip žmonės turi įgimtą gebėjimą išmokti kalbėti.

Kokia gi tikėjimo instinkto nauda? Norint į tai atsakyti, N.Wade'as siūlo pažiūrėti į panašiausiomis į pirmykštes sąlygomis gyvenančius žmones, kurie ilgą laiką neturėjo kontaktų su likusiu pasauliu. N.Wade'o nuomone tai Australijos aborigenai ir Andamanų salų čiabuviai, kurie buvo izoliuoti geografiškai, bei Afrikos bušmenai, kuriems išlaikyti izoliaciją padėjo užnuodytų strėlių paslaptis. Visų jų religiniai ritualai panašūs: įvairūs grupiniai šokiai aplink laužą ir pan, trunkantys iki keleto parų, kurių dalyviai patiria transo būseną ir betarpiškai bendrauja su dievybėmis. Tokie ritualai yra savotiškas "team building'as", o jo nauda pirmykštėmis nuolatinio karo su kitomis gentimis sąlygomis neabejotina.

Toliau N.Wade'as perfrazuojant jį patį pereina nuo Darvino prie Durkheimo, t.y. pasakoja apie tai, kaip pirmykštės religijos virto moderniomis ir kokia yra modernių religijų nauda. Su kai kuriais jo teiginiais galima nesutikti, bet kartą išgirdus labai sunku juos ignoruoti.

2 komentarai:

  1. Jau prieš kurį laiką suvokiau, kad religijos prigyja tik tos, kurios turi naudingų taisyklių rinkinį, kuris padeda išgyventi. Dėl to Biblijoje ar Korane tiek daug visokių praktinių pamokymų.

    Šitoje mintyje slypi ir konkreti priežastis, kodėl tokios religijos, kaip krikščionybė ar islamas išnyks - šiuo metu yra daug naudingesnis ir efektyvesnis taisyklių rinkinys - mokslas, todėl visi bent kažkiek progresuojantys individai būtent tuo rinkiniu ir ims naudotis, o religingi žmonės gali būti lyginami su naudojančiais Windows 95-98 savo kompiuteryje - pagrindines funkcijas atlikti žinoma galima, betkyla suderinamumo ir palaikymo problemos, tai yra legacy, kurio visi, tai suprantantys, vengia.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jeigu žmonės tikrai turi tikėjimo instinktą, religijos neišnyks, kol žmonės nebus atitinkamai modifikuoti. Turtingose šalyse krikščionybė ir islamas praranda dalį šalininkų, bet plinta įvairios New Age religijos, budizmo atmainos ir t.t., o ateistų skaičius auga lėtai.

    AtsakytiPanaikinti