2010 m. sausio 20 d., trečiadienis

Chemija nėra keiksmažodis

Pagrindinę šio post'o mintį turėtų būti galima rasti chemijos ir gamtos pažinimo vadovėliuose bei "Achemos" svetainėje, bet tai manęs šį kartą nesustabdė. T.Malthus'o populiacijos teorija kartais minima kaip nevykusios ateities prognozės pavyzdys, bet iš tikrųjų jis neteisingai suprognozavo ne populiacijos augimą, o žmonių galimybes išsisukti iš sunkios padėties.

Augalų, įskaitant bulves, kviečius, ir kitokį maistą, augimui yra būtini azoto junginiai. Išnaudojus dirvoje esantį azotą, iš atmosferos jį įsisavinti labai sunku - tą moka tik tam tikros retos bakterijos, todėl jų gebėjimai riboja maisto, kurį galima užauginti, kiekį. Net panaudojus trąšoms visas organines atliekas ir maksimialiai efektyviai naudojant ankštinius augalus taip vadinamam "azoto fiksavimui", be sintetinių trąšų Žemėje galėtų prasimaitinti tik ~4 milijardus žmonių. Laimei, amoniako sintezė iš vandelinio ir azoto leidžia pigiai pagaminti pakankamai trąšų ir žymiai padidinti žemės derlingumą. Taigi keli milijardai žmonių už savo gyvybes turi būti dėkingi chemijai.

3 komentarai:

  1. Tas tiesa, žemės lauktų nekokia ateitis, jeigu neliktų agrochemijos - pasauliniai karai garantuoti. Nors kiekvienas, turintis galimybę rinktis, pasirinks pas bobutę kaime užaugintą daržovę, vietoj importo. Think global, act local :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pritariu, kad chemija padvigubina gyventojų skaičių (jei Tamsta turi galvoje tik Sausumą ) ir dešimteriopai padidėtų, jei tinkamai Vandenyno plotus panaudotų, pvz.: kad ir žuvivaisai. Jūra azotą pati moka pasigaminti (melsvadumbliai ir kit.), bet toli nuo krantų baisiausiai jai trūksta geležies (fermentams azotui fiksuoti) ir fosforo gyvybinei veiklai.
    Tręšiant geležimi ir fosforu toliau nuo kranto plotus galima vandenynų dykumas paversti žaliuojančiomis žuvivaisos salomis.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vandenynuose deja sunku su nuosavybės teisėmis. O kad ten daug neišnaudotų galimybių, tai faktas.

    AtsakytiPanaikinti