2010 m. sausio 4 d., pirmadienis

Kaip Chruščiovas su Samuelsonu vijosi Ameriką

B.Kaplanas ir A.Tabarrokas savo bloguose neseniai aptarinėjo straipsnį, kuriame analizuojamas perdėtas JAV makroekonomikos vadovėlių autorių pasitikėjimas SSRS ekonomikos augimu šaltojo karo metais. Ilgą laiką daugelyje vadovėlių buvo rašoma, kad SSRS BNP dvigubai mažesnis už JAV, bet SSRS nėra nedarbo, ir joje didesnė dalis pajamų sutaupoma bei investuojama, todėl joje augimas turi būti greitesnis, ir daugiausia po 20 metų SSRS pavis JAV.

Straipsnio autoriai daro išvadą, kad pervertinti SSRS augimą labiau buvo linkę tie, kas apskritai linkę labiau pasitikėti paprastų modelių naudingumu prognozuojant ateitį, o politinės pažiūros didelės įtakos neturėjo. Aš visgi pritarčiau B.Kaplanui, kad svarbiausias veiksnys buvo autorių simpatijos socializmui, tik deja tyrimas apėmė per mažai duomenų, kad tai išryškėtų. Kaip kritinės SSRS ekonomikos analizės pavyzdį B.Kaplanas įdėjo nuorodą į savo straipsnį apie komunizmą trumpojoje ekonomikos enciklopedijoje, bet apie jį - kitame poste.

2 komentarai:

  1. Lauksiu kito posto, nes nesu tikras ar gerai supratau visas Kaplano straipsnio išvadas...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tas enciklopedijos straipsnis senokas, todėl išvados apie Kinijos ir SSRS likimą šiandienos požiūriu gal kiek pasenę, ar bent nepilnos.

    AtsakytiPanaikinti