2010 m. sausio 18 d., pirmadienis

Kas bendro tarp tikėjimo burbulais ir tikėjimo piktosiomis dvasiomis

Žmonės iš prigimties yra linkę klausti "kam tai naudinga?", ir kas dar svarbiau - jie tai daro per dažnai. Evoliuciniu požiūriu tai visiškai racionalu. Pvz. išgirdus, kad krūmuose trakštelėjo šakelė, geriau klaidingai įtarti, kad ten tupi plėšrūnas ar priešai, ir dėl to sugaišti papildomą pusvalandį aplenkiant krūmus dideliu lanku, negu apsirikti į priešingą pusę. Dėl to kai peilis įpjauna pirštą, tas pats instinktas skatina tikėti, kad kalta peilį užvaldžiusi piktoji dvasia.

Kitas panašus žmonių polinkis - ieškoti savo aplinkoje dėsningumų ir pasikartojimų. Čia taip pat mes užprogamuoti verčiau pastebėti nesamus dėsningumus, nei praleisti ką nors svarbaus. Kraštutinis to pavyzdys yra scena iš filmo "Nuostabus protas", kai J.Nash'as žurnaluose ima pastebėti "slaptus priešo pranešimus", bet tokia pat klaida būdinga ne tik šizofrenikams. Todėl nenuostabu, kad pamačius kaip akcijų ar nekilnojamo turto kainos kyla, o paskui krinta, natūralu tuoj pat "pastebėti" burbulą.

4 komentarai:

  1. Įžanga įdomi, bet logiškai niekaip nesusijusi su išvada, nuo žodžio "Todėl".

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man atrodo ryšys labai tiesioginis:
    - žmonės pastebi daugiau "suinteresuotų asmenų" nei jų yra
    - žmonės pastebi daugiau burbulų nei jų yra

    AtsakytiPanaikinti
  3. Visur ieškoti dėsningumų - tai sveikas kūrybiškumas. Šizofrenija - tai visiška liga.
    Baisesnis kitas kraštutinumas - krizė lipa į lovą, o "lovonai" vis dar viliasi kvailių motinos pagalbos "vakarai mus išgelbės". (ar mums padės - cituoju Ostapą Benderį).

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sakyčiau dėsningumų ieškojimas yra daugiau nei kūrybiškumas. Tai vienas esminių mąstymo komponentų. Bėda, kad evoliucija jį truputį neteisingai sukalibravo.

    AtsakytiPanaikinti