2010 m. sausio 18 d., pirmadienis

Kredito krizė tęsiasi - Graikijos valstybės obligacijų burbulas toliau sprogsta

Krizė Graikijoje toliau stiprėja. Penktadienį draudimas nuo Graikijos bankroto vieneriems metams kainavo beveik 400 bazinių punktų (4 procentus). Padarykime prielaidą, kad bankroto atveju Graikijos obligacijų vertė nukrenta dvigubai. Tada tokia draudimo kaina reiškia, kad rinkos nuomone yra net aštuonių procentų tikimybė, kad per artimiausius metus įvyks Graikijos bankrotas.

Kokios asociacijos kyla nagrinėjant situaciją Graikijoje? Pirma mintis - vyksta burbulo sprogimas. Panagrinėkime detaliau, koks tai yra burbulas. Visų pirma tai yra Graikijos valstybės obligacijų burbulas. Suklastoję statistiką, graikai pateko į Eurozoną (patekę į Eurozoną, jie ir toliau klastojo valstybės skolos statistiką). Narystė Eurozonoje labai tiko prie šalies - civilizuotos kultūros lopšio įvaizdžio, ir investuotojai užmerkė akis prieš faktą, kad valdžios sektorius Graikijoje yra per didelis, per daug slopinantis ekonomiką. Burbulo metu investuotojai taip pat neįvertino to, kad ekonomikos gelbėjimo reformų graikams imtis bus labai sunku, nes priėjusios prie lovio interesų grupės nenori daryti net mažiausių nuolaidų.

2 komentarai:

  1. Aš į Graikijos padėtį nesigilinu, bet ar nebus taip, kad rinkos gavo naujų duomenų, iki kokio laipsnio viena ranka pasiryžusi kitą ranką plauti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Apie Graikiją rinkos gavo labai daug naujos info. Bet panašu kad į seną info anksčiau visiškai neatsižvelgdavo.

    AtsakytiPanaikinti