2010 m. sausio 7 d., ketvirtadienis

Kuo skiriasi komunizmas nuo socializmo

Labai patiko šis B.Kaplano straipsnis apie komunizmo santvarką. Dvi didžiausios visų laikų komunistinės valstybės buvo Lenino ir Stalino laikų SSRS ir Mao laikų Kinija. Tiek socialistinėje, tiek komunistinėje santvarkoje gamybos priemonės priklauso valstybei, bet pagrindinis šių dviejų komunistinių šalių skiriamasis bruožas buvo valdžios ryžtas ir atkaklumas terorizuojant, žudant ir marinant badu savo šalies gyventojus.

K.Marksas tikėjosi, kad socializmas pirmiausia atsiras išsivysčiusiose kapitalistinėse šalyse, nes jose kapitalizmas yra labiausiai supuvęs. Atsitiko taip, kad dėl karų atsiradus valdžios vakuumui komunistams pavyko paimti valdžią tik mažai išsivysčiusiose šalyse, kurių ekonomikos pagrindas buvo žemės ūkis. Dėl to jiems reikėjo nacionalizuoti ne tik pramonę, bet ir milijonams smulkių savininkų priklausančią žemę. Sėkmingiausia komunistų taktika visais atvejais buvo panaši:
  • naikinti pažangiausius ūkius, žiauriai susidorojant su jų savininkais. Nors nuo to mažėjo žemės ūkio našumas, teroras buvo būtinas, nes tik iš neturtingų ir įbaugintų žemdirbių pavykdavo atimti jų produkciją. 
  • atimtos produkcijos eksporto pajamas panaudoti didelio masto industrializacijai, orientuotai į karo pramonę
  • smukus žemės ūkio našumui ir dėl produkcijos konfiskavimo prasidėdavo badas, ir žmonės iš kaimų buvo priversti keltis į miestus
Taigi komunistinė industrializacija unikali tuo, kad buvo priverstinė, ir vyko mažėjant žemės ūkio našumui. Laisvose šalyse būdavo atvirkščiai - padidėjus žemės ūkio našumui, dalis atsilaisvinusių išteklių buvo panaudojama industrializacijai ir miestų plėtrai.

2 komentarai:

  1. Manau, kad Marksas interpretuotas neteisingai, nes komunizme pagal jį apskritai nėra valstybės, taigi nėra ir prievartos. O tai, ką sukūrė Mao ar Stalinas yra totalitariniai rėžimai. Šiuo atveju Markso utopizmas yra šiek tiek kitas klausimas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jo, man irgi truputi uzkliuvo painiava su praktinio ir teorinio komunizmo suplakimu. Mano supratimu, praktinis komunizmas yra itin arsi socializmo forma.
    Siame irase man patiko nasumo analize.

    AtsakytiPanaikinti