2010 m. vasario 22 d., pirmadienis

Ar reikėjo Kubiliui slėpti krizę nuo darbo liaudies ir užsieniečių?

Patriotai myli Tėvynę ir mušasi į krūtinę, sakydami, kad blogą Lietuvos padėtį reikia slėpti nuo užsieniečių. Jei užsieniečiai negirdės iš mūsų, kad Lietuvoje blogai, krizė pas mus sumažės.
Lūkesčių svarbos ekonomikoje šalininkai rūpinasi darbo liaudies nuotaikomis ir sako, kad jei Kubilius nebūtų sugadinęs žmonėms ūpo savo niurzgėjimais apie krizę, ekonomikos problemos būtų žymiai gražesnės. Ar šie abu požiūriai teisingi? Ne. Užsieniečiai mato mūsų ekonomikos statistiką, ir makaronų kabinimas jiems ant ausų nieko neišgelbėtų. Darbo liaudis nueina į banką, ir mato, kad jei pigių užsienio finansuojamų vartojimo paskolų nėra - tai situacija pablogėjo, kad ir kas būtų pliurpiama per radiją ir televiziorių.
Kubiliaus realizmas užsienio investuotojų akyse Lietuvai pridėjo daug pliusų. Deja, su darbo liaudimi Kubilius kalbėjo paukščių kalba. Man atrodo, kad dauguma Lietuvos žmonių suprastų, jei jiems būtų paaiškinta, kad penktadalis išleidžiamų pinigų Lietuvoje būdavo pasiskolinama iš užsienio, o užsienio pinigai baigėsi, todėl diržų susiveržimas neišvengiamas. Konservatorių kontaktas su liaudimi buvo nenuoširdus; beje, dėl to ateityje kentės konservatoriai, o ne liaudis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą